В ареста остават двамата мъже, обвинени в контрабанда на над 400 кг хероин

MadeInVarna
В ареста остават двамата мъже, обвинени в контрабанда на над 400 кг хероин

В две отделни заседания, Окръжен съд – Варна определи мерки за неотклонение „задържане под стража“ на 35-годишния турски гражданин Мурат К., собственик на търговско дружество и 45-годишния Светослав Ф. –служител от митническо бюро Търговище.
На 16 февруари 2021 г. двамата са били привлечени като обвиняеми за пренасяне в съучастие през границата на страната на хероин с общо тегло от 401,468 кг. Високо рисковото наркотично вещество пристигнало с контейнеровоз на 7 февруари 2021 година в пристанище Варна – Запад. Продавач на пратката е иранско дружество. При проверка на четирите контейнера с битумни ролки, в три от тях митническите инспектори откриват 71 ролки с тайници, в които били скрити 487 пакета, съдържащи кафяво прахообразно вещество. Предстои да се изследва чистота на открития наркотик.
Обвинението спрямо Мурат К. и Светослав Ф. е за тежко умишлено престъпление, за което НК предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 15 години и глоба от 100 000 до 200 000 лева.
Държавното обвинение поиска спрямо двамата да бъдат определени най- тежките мерки за процесуална принуда. Прокуратурата посочи, че митническият служител е имал основа роля при организирането и оформянето на документите по вноса на стоки на търговското дружество. След като пратката се е забавила заради митническата проверката Светослав Ф. е поискал от Мурат К. да изтрие цялата си комуникация с него, изтъкнаха от обвинението. По отношение на турския гражданин обвинението посочи, че е налице и реална опасност той да напусне страната и да се укрие, за да избегне наказателно преследване.
Пред съдебния състав адвокатът на Мурат К. заяви, че няма достатъчно събрани доказателства, сочещи към съпричастност на турския гражданин към престъплението. Според защитата реално търговското дружество се е управлявало от друг човек. Поискана беше по-лека мярка за неотклонение, като беше изтъкнало оказаното съдействие на разследването, както и наличието на адресна регистрация у нас.
По-лека мярка беше поискана и за Светослав Ф. Защитата му изтъкна, че той е дългогодишен митнически инспектор, без никакви нарушения. Представени бяха документи удостоверяващи, че 45-годишния мъж е семеен, полага грижи за децата си и е с добри характеристични данни. Освен това е направил опит да се самонарани, заради острата стресова ситуация, в която е бил поставен, като състоянието му е било удостоверено от специалисти. Според защитата му, Светослав единствено е съдействал за по-бързото освобождаване на внасяните стоки на митницата, но няма доказателства че е бил наясно какво има в битумните рула.
Като съобрази становищата на страните и събраните доказателства, съдебният състав на Варненския окръжен съд прецени, че може да се направи обосновано подозрение за съпричастност на Мурат К. и Светослав Ф. към повдигнатото обвинение. В тази насока са свидетелските показания, протоколите за оглед, претърсване, изземване и фирмената документация. Съдът намери, че е налице и опасност двамата да се укрият с цел да избегнат предвиденото наказание от минимум 10 години затвор. Според съдебния състав,  вероятността двамата да извършат престъпление срещу правосъдието също е реална, тъй като механизмът на извършване на престъплението предполага участието на лица, които се намират извън страната. Освен това са налице данни за опити да бъде укрита връзката между турския гражданин и митническия служител, след като Светослав Ф. е разбрал подробности за извършваната проверка на пратката. Поради изложените съображения и наличието на изискуемите от закона кумулативни предпоставки, Варненският окръжен съд определи спрямо Мурат К. и Светослав Ф. мерки за неотклонение – „задържане под стража“.
Определенията на Окръжен съд – Варна може да бъдат обжалвани пред Апелативен съд – Варна.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Републиканци за България откри офис в Добрич

Председателят на партия „Републиканци за България“ Цветан Цветанов и неговият заместник Павел Вълнев откриха официално офиса на партията в Добрич. Те се срещнаха с членове на политическата формация от областта и представиха намеренията на партията в предстоящата предизборна кампания пред журналисти. „За държава с правила“ е слоганът на „Републиканци за […]