В Парламента представиха изложбата “50 години Златна Варна“ – Варненски халколитен некропол

MadeInVarna
В Парламента представиха изложбата “50 години Златна Варна“ – Варненски халколитен некропол
Днес, по инициатива на народните представители от Варна, от групата на ГЕРБ-СДС, в Народното събрание бе представена изложбата “50 години Златна Варна“ – Варненски халколитен некропол.
Варненският халколитен некропол е открит през 1972 г в района на Варненското езеро и е датиран в края на V – началото на IV хилядолетие пр. Хр. Смята се, че находките от т.нар. – „Варненското злато”представляват най-старото технологично обработено злато в Европа и света, причислявано към т. нар. Култура Варна (4400 – 4100 г. пр. Хр.). Археологическият обект е един от най-забележителните и значими паметници за праисторията на Балканите и Европа.
На разкопките от 3000 кв.м. площ са открити общо 294 гроба с голям брой златни предмети в тях и няколко изолирани находки, отнасящи се към енеолита – края на халколитната епоха (късна каменна и ранна медна епоха). Част от некропола е била разрушена от времето. Днес основна част от находките от некропола се намират в Археологическия музей на Варна, а малка част и в Националния исторически музей в София.
Златните находки са с тегло 6,5 кг. в общо 3000 предмета. Това количество многократно надхвърля всичкото злато, което е намерено от периода на каменно-медната епоха в целия свят. Затова и се нарича съкровище. В него концентрацията на злато е най-голяма. Златните накити са разделени на 28 типа. Чистотата е 23,5 карата – почти чисто. Добиването на такова злато е изисквало много време и търпение, както и познание на специфичните техники на рафиниране. Незначителна част от находките имат примес на сребро или мед, но това е естествено явление.

Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Варна се включва в Световния ден за борба с хипертонията

По повод Световния ден за борба с хипертонията на 17-ти май, Варна се включва в здравната кампания „Май месец на мерене“ под мотото „Измерване, което спасява живот. Твоят. #TheBigSqueeze“. Организатор на инициативата е Българската лига по хипертония с подкрепата на международни организации и общини в 12 града в страната, сред […]