В подкрепа на българския туризъм: 30 хиляди ученици ще летуват в български курорти на пълна държавна издръжка

MadeInVarna
В подкрепа на българския туризъм: 30 хиляди ученици ще летуват в български курорти на пълна държавна издръжка

Новата Национална програма „Отново заедно“ беше представена на съвместна пресконференция на министъра на туризма Стела Балтова, министъра на финансите Асен Василев и министъра на образованието и науката Николай Денков. Програмата, в размер на 15 млн. лева, се финансира със средства от централния бюджет, предвидени за подкрепа на туристическия сектор. С нея се постигат едновременно две важни цели: подкрепа за туристическия бизнес с всички прилежащи елементи на туристическия продукт и се улеснява социализацията на учениците след продължителната изолация по време на дистанционното обучение.
Министър Балтова съобщи, че пакетите ще бъдат предлагани от туроператори, които работят традиционно с деца, с детски лагери и зелени училища. Те ще бъдат основната организационна единица в тази програма и ще сформират туристическия пакет, който ще включва транспорт, застраховката по транспорта, настаняване, изхранване и богата културна програма, поясни министърът на туризма доц. д-р Стела Балтова.
„Държа да подчертая, че хотелите и базата за настаняване ще е разположена навсякъде в страната, като няма изискване да е само по Черноморието или в планински райони, или във вътрешността на страната,“ каза министър Балтова. В пакетите ще бъдат подготвени много интересни програми, свързани с арт дейности, експозиции, посещения на музеи и други туристически забележителности, което по думите на министър Балтова ще има стратегически ефект в обучението и възпитанието на децата. „Отделно, не само хотелиерите и туроператорите ще имат полза от тази програма, но и всички съставни части от сектор туризъм. Паралелно с това, приоритет не само на Министерството на туризма, но и на целия служебен кабинет е създаване на такива благоприятни условия, че бизнесът да бъде стимулиран да работи, разбира се, при запазване здравето на всички работещи и на всички посетители в страната“, подчерта министър Балтова.
На пресконференцията министърът на финансите каза, че на база на данните, с които разполага, в ресторантьорския бизнес една немалка част от бизнесите вече имат обороти, по-високи от 2019 година, а най-силно са засегнати тези, които разчитат основно на външни туристи.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

За 7-ма поредна година се провежда Благотворителен базар на фондация "Искам бебе"

За 7-ма поредна година се провежда Благотворителен базар на фондация “Искам бебе” с подкрепата на Община Варна, жители и гости на града. Събитието стартира днес и ще продължи до 1-ви юни на входа на Морската градина. На благотворителния базар отново има бижута, фиби, диадеми, книги, картини, сувенири, играчки и др. […]