Варна отбеляза 6-ти май – Ден на храбростта и празник на Българската армия

MadeInVarna
Варна отбеляза 6-ти май – Ден на храбростта и празник на Българската армия

Много варненци се включиха в честването на 6-ти май – Гергьовден – Ден на храбростта и празник на Българската армия. 

Точно в 10.30 ч. на пл. „Св. Св. Кирил и Методий” Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи водосвет и благослови бойните знамена, а  представителните военни части преминаха в тържествен марш. 

Сред официалните лица бяха кметът на Варна Иван Портних, началникът на щаба на ВМС кап. I ранг Камен Кукуров, областният управител Марио Смърков, директорът на ОД на МВР ст. комисар Атанас Михов, представители на Община Варна, районните администрации, на Общинския съвет, неправителствени организации и граждани.  

По-късно тръгна шествие, водено от представителния духов оркестър на ВМС. На Паметника на приморци, загинали в Сръбско-българската война 1885 година, бе отслужена заупокойна молитва и бяха поднесени венци и цветя в памет на загиналите войни.

Организатор на събитието са Военноморските сили на Република България.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Варна почете Деня на победата и Деня на Европа

С военен ритуал и полагане на цветя и венци пред паметника-мемориал на Осми приморски полк започна честването на 9-ти май – Ден на победата над хитлерофашизма и Ден на Европа. В знак на признателност пред паметта на героите венци бяха поднесени от кмета на Варна Иван Портних, командира на Военноморските […]

Варна отбеляза 6-ти май – Ден на храбростта и празник на българската армия

MadeInVarna
Варна отбеляза 6-ти май – Ден на храбростта и празник на българската армия

С демонстрация на бойните способности на българските военноморски сили в района на Морска гара, и военен ритуал в двора на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, Варна отбеляза Деня на храбростта и празника на българската армия – 6-ти май. Проявите започнаха с празнично разцветяване и вдигане на военноморския флаг на Република България на част от бойните и спомагателни кораби в състава на ВМС, а заслужили военнослужещи получиха отличия за постигнати високи резултати. Концерт по случай празника изнесе Представителният духов оркестър. Кулминация в програмата бяха динамични демонстрации с участието на военнослужещи от Морския специален разузнавателен отряд, морска вертолетна авиобаза „Чайка“ и специална група парашутисти. На проявата присъстваха зам.-кметът на Община Варна Пейчо Пейчев, областният управител Стоян Пасев, директорът на ОД на МВР старши комисар Даниел Пашов, зам.-командирът на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев, началникът на щаба кап. I ранг Камен Кукуров, офицери, сержанти, военнослужещи, граждани.

Военен ритуал по случай празника се проведе и във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, чиито началник флотилен адмирал професор доктор на военните науки Боян Медникаров връчи отличия.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Почина певицата Ваня Костова

Почина певицата Ваня Костова. Тъжната вест съобщават източници на NOVA. Родена е на 18 април 1957 г. в Димитровград. Баща ѝ е работил в мините край града, а майка ѝ е била шивачка. Ваня е третото дете в семейството. Има двама по-големи братя. Едва на 10-годишна възраст Ваня остава да […]

Варна отбеляза 6-ти май – Ден на храбростта и празник на българската армия

MadeInVarna
Варна отбеляза 6-ти май – Ден на храбростта и празник на българската армия

С военен ритуал по тържествено вдигане на флаговете на корабите на ВМС,  дислоцирани в Пункт за базиране – Варна, беше отбелязан 6-ти май – Гергьовден – Ден на храбростта и празник на българската армия. Приветствие към военнослужещите отправи командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. На церемонията присъстваха кметът на града Иван Портних, началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, офицери, граждани.

 

Пред Морска гара Варна специалните морски части извършиха демонстрация на способности по овладяване на кораб-нарушител, заподозрян за трафик на оръжие в националните морски пространства. Участваха военни моряци от Флотилия бойни и спомагателни кораби, Морската вертолетна авиобаза „Чайка” и Морския специален разузнавателен отряд с моторен катер (кораб-нарушител), бойни високоскоростни лодки и военноморски вертолет „Пантер”.

 

Празничните прояви продължиха в двора на Висшето военноморско училище “Н. Вапцаров”, където бе отслужен молебен от Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Започва следващият етап от ремонта на Аспаруховия мост във Варна

Следващият етап от ремонта на Аспаруховия мост във Варна започва в понеделник – 11-ти май, съобщиха от пресцентъра на “Агенция “Пътна инфраструктура”. Ще бъдат рехабилитирани естакадната част на мостово съоръжение 6, както и пътните връзки за и от кв. „Аспарухово“ по път I-9 Варна-Бургас. За изпълнение на ремонтните дейности ще […]