Варна се включва в инициативата по повод Световния ден на пулмоналната хипертония

MadeInVarna
Варна се включва в инициативата по повод Световния ден на пулмоналната хипертония

Варна се включва в инициативата по повод Световния ден на пулмоналната хипертония наричана още болестта на сините устни, който се отбелязва на 5-ти май. Морската столица е сред петте града в страната, заедно със София, Бургас, Плевен и Хасково, в които различни сгради ще бъдат осветени в син цвят в часовете от 19 ч. до 23 ч. В синьо ще бъде осветена сградата на  щаба на Военноморските сили. Организатор е сдружение “Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония”. Целта на кампанията под надслов „Дари дъх” е да привлече вниманието върху проблемите на хората, живеещи със заболяването пулмонална хипертония,  като същевременно се покаже съпричастност към тях и близките им.

Всекидневна битка с болестта водят 130 пациенти, а общо 500 българи страдат от различни видове на заболяването. 5-ти май е обявен за Световен ден на пулмоналната хипертония през 2012 г. В тазгодишната кампания ще се включат над 80 пациентски организации от цял свят.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

149 души са прегледани в ковид зоните в общинските ДКЦ-та

149 души са прегледани в ковид зоните в общинските ДКЦ-та във Варна през изминалата седмица, съобщиха от дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна. В ДКЦ II „Свети Иван Рилски“ в Аспарухово са преминали 53 лица, от направените им тестове, 14 са положителни. Насочени са 9 души за рентгенография на бял дроб, […]