Варна става домакин на Шампионската лига по ветроходство

MadeInVarna
Варна става домакин на Шампионската лига по ветроходство

Варна се присъединява към голямо семейство на Шампионската лига по ветроходство в дните от 11-ти до 13-ти юни.  В световен план това е инициатива на  ISLA (International Sailig League Association), целяща популяризирането, развитието и успеха на ветроходството. Форматът включва 20 страни участници, 300 клуба, над 3 000 ветроходци и повече от 100 проведени състезания в Европа през 2020. Наред с България, част от лигата са страни като САЩ, Швейцария, Великобритания, Русия, Белгия, Финландия и други.

Организатор на престижната надпревара в България е BORA Sailing, в партньорство с ЛЗ Яхтинг 1991 и СК Ултрамарин, публиката ще може да наблюдава състезанието от зоната за отдих на Морска гара-Варна през целия следващ уикенд. Състезанието е изключително оспорвано и атрактивно както за участие, така и за наблюдение. Ветроходците ще се състезават с еднотипни лодки, в два състезателни дни и се очаква да проведат над 20 гонки. Интересното при този тип надпревари е, че за разлика от големите регати с килови яхти, например, където се вземат предвид коефициенти и разликата в яхтите оказва неминуемо влияние върху резултата, тук екипажите сменят лодката на всяка гонка, което превръща крайното класиране в резултат единствено от спортните им умения. Състезанието ще бъде клубове срещу клубове – Fleet race с 4 еднотипни лодки SB20. Победителят в BORA Sailing Championship 11-13 Юни Варна’2021, печели участие в EUROSAF Club Sailing Championship 2021, което ще се проведе на 26-29.08.2021 във Виена (Австрия). Организаторите планират още две събития, а именно състезание между 11.09 – 12.09 в Поморие и още едно в язовир Искър през октомври, победителите от трите събития тази година ще решат кои два клуба да отидат на квалификации на Sailing Champions League (SCL) през 2022.

Следваща Новина

Почитат вариететното изкуство с концерт

Концерт-спектакъл по повод 100 години от обявяването на Варна за курортен град ще се проведе на 10 юни от 19 ч. във Фестивалния и конгресен център. Събитието е реверанс към вариететното изкуство в България и към артистите от този жанр, допринесли за оформянето на музикалната развлекателна среда, обясни Соня Ангелова, […]