Варненската IV-та езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“ стана на 63 години

MadeInVarna
Варненската IV-та езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“ стана на 63 години

На 19 март Варненската IV-та езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“ отбелязва 63-та годишнина от създаването на училището.
Четвърта езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“ е обособена през 1958 във Варна, наследник на френския отдел на Ловешката смесена гимназия, първата езикова гимназия в България. Профилирана в преподаването на френски и испански език.

Патрон на гимназията е атомният физик Фредерик Жолио-Кюри, ръководел екипа по създаването на първия френски ядрен реактор, първи върховен комисар на Комисариата по атомна енергия (Сакле).

Гимназията е известна с богатия си културен живот, ангажиращ учениците в различни дейности: коледен песенен фестивал, първомартски фестивал на хората, и театрален фестивал. Кулминацията на тези фестивали е патронния празник на 19 март.

Гимназията има театрална трупа, фотоклуб, клуб „Приятели на Европа“, клуб на природолюбителите и др.

Всяка година възпитаници на гимназията са лауреати на национални олимпиади по френски и испански език, литература, философия, биология, химия, астрономия. Голяма част от абитуриентите продължават образованието си в престижни български и чужди университети.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

17-годишните “моряци” не оставиха шансове на Локо Пд

17-годишните футболисти на Черно море победиха своите връстници от Локомотив Пловдив с 2:0 в мач от 18-ия кръг на Елитната група. Варненци, водени от Николай Кънчев, започнаха силно срещата и в 10-ата минута удариха две греди една след друга. Късметът изневери на Жечко Йорданов и Николай Златев. В 30-ата минута […]