Във Варна кръстиха първия български военен научноизследователски кораб

MadeInVarna
Във Варна кръстиха първия български военен научноизследователски кораб

България излиза на научната морска карта на света. Това става възможно с първия български военен научноизследователски кораб, който от днес – Деня на Св. Седмочисленици, носи името „Св.Св. Кирил и Методий”. Кръстница на плавателния съд стана номинираната за „Оскар“ актриса Мария Бакалова.
Тържественият ритуал по издигане на военноморския флаг и присвояване на име на плавателния съд се състоя в Пункт за базиране – Варна. На церемонията присъства и председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов.
Плавателният съд  ще бъде използван за националните антарктически експедиции, както и за научноизследователски дейности в Черно море и Световния океан. Корабът ще осигурява също практиките на курсанти и студенти от ВВМУ и други морски образователни институции.
Той е собственост на консорциум, в който влизат Военноморското училище „Никола Й. Вапцаров”, Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Българският антарктически институт.
За името на кораба беше организиран конкурс. От всички над 250 предложения комисия избра плавателният съд да бъде кръстен „Св. св. Кирил и Методий“.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Пинк поиска да плати глобата на хандбалистките, отказали да играят по бикини във Варна

Американската музикална звезда Пинк обяви в социалната мрежа Туитър, че е готова да плати наложената глоба на норвежкия отбор (жени) по плажен хандбал за това, че на европейското първенство, проведено във Варна миналата седмица, отказаха да играят с бикини, каквото е правилото. Състезателките излязоха на пясъка по шорти, а общата […]