Вековният чинар от Варна е големият победител в конкурса „Дърво с корен 2022“

MadeInVarna
Вековният чинар от Варна е големият победител в конкурса „Дърво с корен 2022“

Вековният чинар от Варна е големият победител в конкурса „Дърво с корен 2022“ на фондация „ЕкоОбщност“. Конкурсът, който търси любими на хората дървета и разказва техните истории, се организира за 13-та поредна година. Чинарът беше номиниран за състезанието благодарение на група четвъртокласници от варненското училище „Петко Р. Славейков“ с учител Мария Стефанова.

Чинарът се намира в двора на някогашната фабрика „Първи май“, стволът му е 8 метра, а височината – 18 метра. Дървото е едно от петте най-стари в България, обявено за защитен вид през 1969 г. и е включено в регистъра на МОСВ.

Чинарът ще е българският представител в международния конкурс „Европейски дърво на годината 2023“, който започва на 1 февруари. В състезанието ще се включат общо 14 държави, а онлайн гласуването ще продължи през целия месец на www.treeoftheyear.org.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Електронният прием в детските градини започва на 15-ти май, за първокласниците - 17-ти май

Електронната система за прием на деца в общинските детски градини и в градини с яслени групи ще бъде отворена за регистрация на заявления от 15.05.2023 г. до 31.05.2023 г., съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна, поради многобройни запитвания от граждани. Графиците на дейностите за учебната 2023/2024г. […]