Видео: Осветиха “Св. Прокопий Варненски”

MadeInVarna
Видео: Осветиха “Св. Прокопий Варненски”

Новият храм “Св. Прокопий Варненски” бе осветен днес, когато православната църква чества Успение на Св. Кирил Славянобългарски. В него вече ще може да се извършва редовно богослужение, обясни Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който лично извърши освещаването в съслужие със свещеници от епархията. Това е първата нова църква във Варна от 110 години. Изграждането на храмовия комплекс започна през 2009 г. и продължи 12 години, с финансовата подкрепа на правителството, на Община Варна и на дарители. Към традиционната архитектура на църквата има допълнена многофункционална сграда за социални и културни дейности, с възможности за обучение по иконопис, библиотека, зала за събития, социална кухня и лекарски кабинети.

 

Новият храм посетиха премиерът Бойко Борисов, министърът на здравеопазването Константин Ангелов, министърът на финансите Кирил Ананиев, Николай Нанков, зам.-министър на МРРБ, кметът на Варна Иван Портних. По решение на епархийския съвет за изключителни заслуги към епархията премиерът Бойко Борисов бе удостоен с най-високия орден на епархията “Св. апостол Андрей Първозвани” и икона на Св. Богородица, а министър Кирил Ананиев получи почетен знак на Варненската и Великопреславска митрополия.

“Радвам се, че Варна има още един нов храм. Ремонтира се и Катедралата. Благодарение на Господ, България е много по-добре от другите държави”, коментира премиерът. Митрополит Йоан връчи и първия орден “Св. Прокопий Варненски” на кмета на морската столица Иван Портних, както и икона на светеца. Отличието е за подкрепа към храмостроителството в епархията.

Следваща Новина

Борисов нареди: На 1 март отваряме ресторантите!

„От 1 март задължително отваряме ресторантите, а от утре пускаме учениците от всички паралелки в малките населени места да учат присъствено“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на посещението си в Многопрофилната болница за активно лечение в Исперих. Премиерът отбеляза, че както вече е посочено в заповедта на здравния […]