Вицепремиерът Марияна Николова: Работим за задълбочаване на сътрудничеството между България и Украйна, планираме организацията на бизнес форум

MadeInVarna
Вицепремиерът Марияна Николова: Работим за задълбочаване на сътрудничеството между България и Украйна, планираме организацията на бизнес форум

Проевропейската ориентация на Украйна, споделените евроатлантически ценности и наличието на най-голямата историческа българска общност в чужбина подсилват традиционно приятелските между страните. Това създава основа за по-нататъшното им укрепване във всички области от взаимен интерес, сред които е и туризма. Вярвам, че можем да задълбочим сътрудничеството между нашите две държави в сектора и бих искала да предложа организирането на бизнес форум, който ще допринесе за надграждане на партньорството ни. Това заяви вицепремиерът Марияна Николова по време на разговора си с Мариана Олескив, председателя на Държавната агенция за развитие на туризма на Украйна.
Министър Николова уточни още, че със съдействието на генералното консулство на България в Одеса, може да се планира реализирането на това събитие през месец септември. По думите й другата инициатива, което ще подпомогне развитието на двустранното партньорство е установяването на работна група в областта на туризма.  Вземайки под внимание факта, че в България масовата имунизация вече е в ход, вярвам, че организираните туристически посещения между нашите две страни ще се възстановят максимално бързо и страната ни ще посрещне своите гости от Украйна за предстоящия летен туристически сезон 2021, посочи още вицепремиерът.
Украйна е приоритетен туристически пазар и партньор за България, посочи министърът. И отечете, че през 2019 г. страната заема 6-то място от всички държави по брой туристически посещения у нас, като над 471 хил. украински граждани са посетили България с туристическа цел, което увеличение от 24% спрямо 2018 г. и своеобразен връх за последните 10 години.
Вицепремиерът информира още, че Министерството на туризма полага последователни усилия за задълбочаване на партньорството между туристическия бизнес на двете държави. Ежегодно министерството организира участието на страната ни в международното туристическо изложение UITT (Ukraine International Travel and Tourism Exhibition), което се провежда в Киев. През тази година България също ще се включи в изложението, което ще се проведе в 24.03.2021 г.
В периода 22-23 април т.г. в София ще се проведе най-голямото международно туристическо изложение Ваканция и СПА експо и считам, че участието на украински туристически фирми със сигурност би допринесло за разпознаваемостта на Украйна на българския туристически пазар, заяви още министър Николова.
България е ключов партньор, с който искаме да развиваме нови видове туризъм, коментира Мариана Олескив. Тя посочи, че се надява с подобряване на противоепидемичната обстановка да се реализират и повече посещения в двете страни. По думите й агенцията ще съдейства с разпространението на информация сред полските туроператори, които искат да разширят своята дейност и да предлагат пътувания в България.

Следваща Новина

Започна ремонт на Зоопарка във Варна

Започна ремонт и модернизация на Зоопарка във Варна, съобщи директорът Иванка Стоянова. Реализацията на проекта се ще се осъществи на два етапа – първият включва ремонт и благоустрояване в сектор „Хищници“, зона „Големи котки“. Вторият  – обновяване на входа за посетители, на зоната за отдих и рекреация, ремонт на клетките […]