Вицепремиерът Марияна Николова разговаря с Анджей Гут-Мостови, държавен секретар с ресор туризъм, Министерство на развитието на Полша

MadeInVarna
Вицепремиерът Марияна Николова разговаря с Анджей Гут-Мостови, държавен секретар с ресор туризъм, Министерство на развитието на Полша

Вицепремиерът Марияна Николова разговаря във Варшава с Анджей Гут-Мостови, държавен секретар с ресор туризъм, Министерство на развитието на Полша. Те обсъдиха развитието на туристическия сектор в условията на пандемия и възможностите за сътрудничество между двете държави в областта на туризма. В дискусията участва и Рафал Шлахта, председател на Полската туристическа организация.
В условията на продължаващата пандемия от COVID-19 считам, че е от ключово значение да продължим нашето ползотворно сътрудничество, заяви министър Николова по време на срещата. И допълни, че от 29 януари до 30 април с цел туризъм и представен отрицателен резултат от PCR тест до 72 часа преди влизането на територията на Република България могат да влизат през всички гранични пунктове пристигащите от 58 държави, включително Полша.
Вицепремиерът обърна внимание, че на фона на световната карта от увеличаващи се случаи на заразени с новия коронавирус и въпреки нарастващия брой случаи в страната България остава сред страните с най-малко заразени на Балканите, което я прави сигурна туристическа дестинация, принос за което в голяма степен имат навременните и строги противоепидемични мерки, взети от правителството на Република България. Държа да подчертая, че Министерството на туризма, Министерството на здравеопазването и всички регионални здравни инспектори в страната упражняват изключително строг контрол за спазване на противоепидемичните мерки във всички места за настанява и места за хранене и развлечения, обясни още тя.
Българският министър отправи няколко предложения за съвместни инициативи, една от които е възобновяване дейността на Съвместната работна група. Вицепремиерът предложи още да се работи съвместно и активно за по-доброто позициониране на сектора на ниво ЕС.
България е много популярна сред полските туристи, а предложенията за пътувания в сърцето на Балканите е част от програмите на нашите туроператори, заяви Анджей Гут-Мостови. И уточни, че страната ни ги привлича с морските плажове, културно-историческите обекти, кухнята и традициите. Той коментира, че директните полети на полската авиокомпания допринася за интереса към посещенията на страната ни.
Ще направим всичко възможно да повишим търсенето на пътуванията към Вашата страна и ще направим всичко, което е възможно, за подобряване на нашите отношения и утвърждаването на България като водеща туристическа дестинация за сънародниците ни, посочи още държавният секретар. Той отправи покана и към българските туристи да открият Полша като място за посещения и почивка.
Аз лично харесвам много Балканите и бях последните две години в България със семейството си, заяви Рафал Шлахта. И коментира, че туризмът е в състояние да изгражда мостове, около които се създава допълнителна инфраструктура. По думите му Полската туристическа организация в момента са развива и реформира и целта е тя да стане една съвременна маркетингова агенция.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Още близо 18 млн. лв. безвъзмездни средства са изплатени на микро и малки компании по ОПИК

Само за последната седмица българският бизнес е подпомогнат с над 27 млн. лв. по различни процедури Още близо 18 млн.лв. (17 911 088) безвъзмездна финансова помощ е изплатена на 2272 български фирми по процедурата за „Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ по Оперативна програма […]