Вицепремиерът Марияна Николова в Троянския манастир: Разработваме маршрути за поклоннически туризъм

MadeInVarna
Вицепремиерът Марияна Николова в Троянския манастир: Разработваме маршрути за поклоннически туризъм

Работим по създаването на дестинации за поклоннически туризъм, с които ще насърчим посещенията на свети места и обекти като Троянския манастир. По този начин ще насърчим пътуванията през цялата година и ще подпомогнем местните икономики и заетостта през четирите сезона. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на посещението си в Троянския манастир днес.
Този туристически продукт е неразработен, но с голям потенциал и именно подобни нишови услуги могат да допринесат за утвърждаването на България като целогодишна туристическа дестинация, заяви вицепремиерът. Тя коментира още, че светата обител е третата по големина у нас и сред най-обичаните дестинации, свързани с религиозни посещения. Всяка година Троянският манастир се посещава от хиляди туристи и има тенденция към непрекъснато увеличаване на туристите тук.
Манастирът е основан към края на 16-и век и пази една от трите чудотворни икони на Богородица Троеручица, която е копие на старата чудотворна икона в Хилендарския манастир. След основаването си се разраства много бързо, а през 18-и век в него започва да функционира и килийно училище. Интересна част от историята на обителта е, че Васил Левски основава тук революционен комитет. Манастирът обаче не участва пряко в Априлското въстание, защото в него са настанени турски части. По време на Руско-турската война монасите и околното население подпомагат отряда на генерал Павел Карцов при прехода на Балкана.
Министърът посети музеят към манастира, в който се пази грамотата на Цариградската патриаршия, с която се дава началото на съществуването на обителта. В него могат да се видят и сведения за пребиваването на Васил Левски. Тя разгледа и Антимовото крило, което е последната възстановена част от манастира със средства от бюджета, отпуснати от кабинета на премиера Бойко Борисов.
В днешния ден православните храмове в страната отбелязват успението на Константин-Кирил Философ, един от създателите на българската азбука.

Следваща Новина

В Суворово отбелязаха Трифон Зарезан

Честит празник! По стародавна традиция в нашата община днес почитаме Трифон Зарезан. Нека светецът благославя труда на всички лозари и винари, били те любители или професионалисти! Да дарява здраве на всички българи, та благоденствието и късметът да бъдат винаги с нас! На днешния ден няма как да не съчетаем виното […]