Вицепрезидентът и представителят на УНИЦЕФ за България обсъдиха положението на бежанците в пандемията

MadeInVarna
Вицепрезидентът и представителят на УНИЦЕФ за България обсъдиха положението на бежанците в пандемията

Проблемите пред бежанците и в частност на децата бежанци в България, здравният контрол в бежанските центрове и ваксинирането на тази група от хора бяха основни теми на разговора на „Дондуков“ 2 между вицепрезидента Илияна Йотова и Джейн Муита – представител на УНИЦЕФ за България. Джейн Муита високо оцени ангажираността на вицепрезидента с темата за бежанците и помоли за нейната подкрепа по въпросите, свързани с тях.

„Въпросът с ваксинирането на бежанците касае и сигурността на българските граждани. Необходими са превантивни мерки, за да ги предпазим от страхове, породени от слухове и дезинформация“, посочи вицепрезидентът Йотова. В Националния ваксинационен план бежанците не са изрично споменати, най-вероятно са включени в т.нар. уязвими групи. По думите на вицепрезидента те не трябва да бъдат приоритет, но трябва да са посочени в плана. По информация на УНИЦЕФ 60-70% от обитателите на бежанските лагери желаят да се ваксинират.

Илияна Йотова изтъкна, че след бедността и военните конфликти разпространението на заразата на Африканския континент има потенциала да се превърне в още една причина за миграция. „Трябва да бъдем подготвени за това, а не след време отново да лекуваме последствията“, заяви вицепрезидентът.

От УНИЦЕФ представиха данни, според които през 2020 г. се наблюдава ръст на бежанците и мигрантите спрямо предходната година. От транзитна страна България се превръща в желана дестинация. 30% от бежанците са деца, а 70% от тях са непридружени.

На срещата беше обсъден и въпросът за контрола на границите предвид информациите за хванати във вътрешността на България мигранти.

Представителите на УНИЦЕФ информираха вицепрезидента за различните проекти, по които работят.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Демократична България поиска от ЦИК електронна заявка за гласуване на хората под карантина

Демократична България отправи искане към Централната избирателна комисия да въведе единна електронна форма, с която хората под карантина заради коронавирус да заявяват гласуване на изборите на 4 април. Предложението на формацията е тази форма а бъде достъпна на сайта на ЦИК. Към днешна дата под карантина в страната има над […]