Вицепрезидентът разговаря с младежи от Балканите, участващи във форум на Българското училище за политика

MadeInVarna
Вицепрезидентът разговаря с младежи от Балканите, участващи във форум на Българското училище за политика

Развитието на България, регионалното сътрудничество, бъдещето на Европа и ролята на младите хора в обществения и политическия живот обсъди на „Дондуков“ 2 вицепрезидентът Илияна Йотова с 40 младежи от четири държави – Албания, България, Косово и Република Северна Македония. Те са участници в международния форум „Активна младеж за проспериращи общества“, организиран от Българско училище за политика „Димитър Паница“. Целта на форума е да насърчи регионалното сътрудничество между младите хора, да развие лидерските им умения.

„Нашата цел е след изборите на 11 юли България да се сформира стабилно правителство, което да решава проблемите пред страната ни“, посочи Илияна Йотова.

Сред темите на разговора беше европейската интеграция на страните от Западните Балкани. Вицепрезидентът изтъкна, че България е сред най-големите поддръжници на европейското бъдеще на този регион, защото без него Европейският съюз не може да бъде глобален лидер. Илияна Йотова припомни, че по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз страната върна в европейския дневен ред въпроса за евроинтеграцията на Западните Балкани. „България среща неразбиране от европейските партньори, защото не успя да обясни своята позиция за Република Северна Македония. Нерешените въпроси помежду ни са свързани не само с общото ни минало, но и с настоящето – език на омраза, натиск върху граждани с българско самосъзнание. България има ясна и категорична позиция, приета от българския парламент, от която няма да отстъпи. Бъдещето е в реални преговори преди всичко на двустранно ниво“, посочи вицепрезидентът. Илияна Йотова изрази своята убеденост, че проектите по Берлинския процес трябва да се развиват с по-бързи темпове и повече реални резултати, а България да бъде сериозен участник в него.

Вицепрезидентът представи пред участниците и инициативата „Три морета“, председателствана от България. Президентът Румен Радев е домакин на Срещата на върха, която ще се проведе на 8 и 9 юли в София. Инициативата има за цел да насърчава регионалното сътрудничеството за транспортна, дигитална и енергийна свързаност и постигането на устойчив икономически растеж, който да води към ускорено социално и икономическо сближаване в Европа.

Илияна Йотова призова за активно участие на младите хора в Конференцията за бъдещето на Европа, която официално стартира на 9 май. „Нуждаем се от вашата енергия и амбиция, от вашите идеи и мечти“, подчерта вицепрезидентът.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Посланикът на Нидерландия - с висока оценка за сътрудничеството между Варна и Дордрехт

Висока оценка на сътрудничеството между Варна и Дордрехт даде Н. Пр. Беа Тен Тъшър, посланик на Кралство Нидерландия, по време на официална среща с кмета на града Иван Портних. Повод за нейното посещение е завършване на 4-годишния й мандат и 20-годишнината от установяването на побратимените отношения между Варна и Дордрехт. […]