Вицепрезидентът: С активното участие на специалистите държавата трябва да превърне ИТ сектора в реален приоритет

MadeInVarna
Вицепрезидентът: С активното участие на специалистите държавата трябва да превърне ИТ сектора в реален приоритет

Илияна Йотова обяви носителя на наградата за специален принос на 10-ите награди на БАИТ, които се проведоха под патронажа на президента Радев

Българската държава трябва да положи още усилия, ако иска страната ни да се превърне в информационен и технологичен хъб в Югоизточна Европа, а защо не и в цяла Европа. Дежурното споменаване на ИТ сектора като приоритет не е достатъчно за реалното му превръщане в такъв. Необходима е целенасочена политика, основана на сериозни и задълбочени анализи с активното участие на специалистите. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към участниците и победителите в 10-ото издание на Наградите на Българската асоциация по информационни технологии, което се проведе под патронажа на президента Румен Радев.

Като недобър знак за България вицепрезидентът определи решението на световна ИТ компания да избере съседна Гърция за изграждане на свой филиал. „Предвид кадровия потенциал, който притежава България, и дългите ни традиции в тази сфера, трябва да си направим изводите, да извлечем поуките от това“, убедена е Илияна Йотова. Според вицепрезидента развитието на ИТ фирми в отдалечените и труднодостъпни райони, в малките населени места ще помогне за справяне с демографските проблеми и регионалните дисбаланси.

За Илияна Йотова трудностите, пред които пандемията изправи световната икономика, не са оправдание за несвършена работа, а възможности за развитие. „Именно настоящата криза ни показа за пореден път колко необходим ни е ИТ секторът“, заяви вицепрезидентът. Илияна Йотова заяви подкрепата на президента Румен Радев за ИТ сектора. „В лицето на държавния глава имате верен партньор, който полага всички усилия политиките в сферата на информационните технологии да бъдат конкретни и защитени, за да дават резултати“, посочи вицепрезидентът.

Прожектора, който насочва фокуса на общественото внимание към фирмите от ИТ сектора – така вицепрезидентът определи дейността на БАИТ и традиционните й награди. „С отговорното си отношение към сектора и развитието му, със своята подкрепа вие сте още един стимул тези компании да искат да се развиват в България“, подчерта Илияна Йотова.

Вицепрезидентът обяви носителя на наградата за специален принос, която бе под знака на 25-годишнината от създаването на БАИТ и приноса на асоциацията за развитието на ИТ индустрията в България. Д.т.н. инж. Николай Илиев е носителят на тазгодишната специална награда. Той е първи председател на БАИТ и почетен изобретател.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Министър Кралев инспектира строежа на спортни обекти в община Костенец

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и кметът на Костенец Йордан Ангелов направиха инспекция на строежа на спортни обекти в общината. Министерството на младежта и спорта финансира два проекта по реда на Наредба № 4 за изграждането и реновирането на спортни обекти – държавна и общинска собственост. Общата сума […]