Вицепрезидентът Йотова: Европейските граждани очакват нова и резултатна политика за сигурност

MadeInVarna
Вицепрезидентът Йотова: Европейските граждани очакват нова и резултатна политика за сигурност

Европейските граждани очакват нова и резултатна политика за сигурност. Темата за самостоятелна отбранителна и политика за сигурност на Европа не е нова, но на този етап политическото говорене е повече в сравнение с резултатите, различията са повече от единодействието и Общата политика за сигурност и отбрана и до днес остава най-слабо развитата европейска политика. Тези позиции вицепрезидентът Илияна Йотова изрази на онлайн конференция „Изпреварваме бъдещето: подготовка за НАТО 2030“. Във форума, който отбелязва 30-годишнината на Атлантическия клуб в България, участват бивши генерални секретари на Северноатлантическия алианс, висши представители от структурите на НАТО, чуждестранни експерти по сигурност и отбрана.

„Според мнозина политици и анализатори европейските граждани вече не се питат какво само НАТО и САЩ могат да направят за тях, но най-вече какво самите ние като европейци можем да направим за себе си, да браним собствената си сигурност и да имаме балансирано сътрудничество с атлантическите ни партньори. Скорошно проучване показва, че европейските граждани поставят на първо място като важност темата за сигурността в различните й аспекти“, заяви Илияна Йотова.

Вицепрезидентът припомни Глобалната стратегия за външна политика и сигурност на ЕС от 2016 г., по която няма значими постижения. Стъпка напред е т.нар. Стратегически компас, предназначен да приложи глобалната стратегия на ЕС и да направи анализ на заплахите в целия блок. Той се очаква да бъде одобрен през 2022 г. по време на френското председателство на ЕС.

Сигурността във всички аспекти е съществена част и от платформата за европейски диалог „Бъдещето е в твоите ръце“, основен компонент от Конференцията за бъдещето на Европа, която официално стартира на 9 май. Платформата дава възможност на европейските граждани да заявят своите идеи за реформирането на съюза. Илияна Йотова е убедена, че 71 години след паметната декларация на Шуман е необходима нова декларация за развитието на ЕС. По въпроса за сигурността е нужна и промяна в Лисабонския договор, която да отчита новите реалности.

Вицепрезидентът посочи, че паралелно с дискусията за бъдещето на ЕС се провежда и разговорът за бъдещето на НАТО по предложения от главния секретар на Алианса Йенс Столтенберг план „НАТО 2030“.

В изказването си Илияна Йотова разгледа въпроса за сигурността и отбраната в три аспекта – национален, европейски и глобален. „Не може да има само „европейска“ и само „натовска“ сигурност, най-малкото защото повечето участници са едни и същи. Въпросът за сигурността на Европа преминава през резултатното и балансирано сътрудничество между ЕС и НАТО, като се отчитат интересите на държавите членки и се избягват противоречията, и през добрите решения в интерес на гражданите. Задължително е взетите решения да бъдат в контекста на регулирани отношения с другите големи сили като Русия и Китай“, подчерта вицепрезидентът.

Илияна Йотова е убедена, че е крайно време България да се върне към същностния разговор за общото ни бъдеще като част от ЕС и НАТО. „Трябва да водим този разговор в нашето общество, да имаме и отстояваме своите позиции като равноправни членове и на двата съюза“, изтъкна вицепрезидентът.

Следваща Новина

Ефективна, вместо условна присъда за палеж на автомобил във Варна

Апелативният съд във Варна отмени условното наказание на подсъдим за палеж на автомобил, като постанови лишаване от свобода за срок от 1 година, при първоначален общ режим. С решението си въззивната инстанция измени присъда на Варненския окръжен съд, с която Кристиан Т. е бил признат за виновен в това, че […]