Ефективна, вместо условна присъда за палеж на автомобил във Варна

MadeInVarna
Ефективна, вместо условна присъда за палеж на автомобил във Варна

Апелативният съд във Варна отмени условното наказание на подсъдим за палеж на автомобил, като постанови лишаване от свобода за срок от 1 година, при първоначален общ режим. С решението си въззивната инстанция измени присъда на Варненския окръжен съд, с която Кристиан Т. е бил признат за виновен в това, че като непълнолетен е запалил имущество със значителна стойност – лек автомобил Порше Кайен. Нанесени били значителни вреди на още 4 автомобила, магазин и 4 апартамента на ул. „Д-р Борис Окс” във Варна. Имало е опасност пожарът да се разпростре върху други имоти. Първата инстанция е наказала подсъдимия с лишаване от свобода за срок от една година, отложено с изпитателен срок от 2 години, през който той бил задължен на периодични срещи с пробационен служител.
Производството пред Апелативния съд бе образувано след постъпили протест на прокуратурата и жалби от защитата на подсъдимия. Държавното обвинение настоя за увеличаване на наказанието и ефективно изтърпяване, докато адвокатите на младежа поискаха оправдаването му.
След полунощ на 30 април 2017 г. 16-годишният тогава Кристиан напълнил от бензиностанция пластмасова бутилка с бензин и дизел. Действията били заснети от охранителни камери. След това излял горивото върху паркираното пред жилищна сграда Порше, запалил течността и напуснал мястото. Пламъците обхванали околните автомобили, част от имуществото на магазина и жилищната сграда. Пожаро-технически експертизи установили, че огънят е причинен от излята върху колата леснозапалима течност.
В хода на съдебното следствие пред Апелативния съд бе назначена и изслушана тройна лицево-идентификационна експертиза. Вещите лица изследваха видеозапис от бензиностанцията и потвърдиха, че заснетото лице най-вероятно е на подсъдимия.
След анализ на всички доказателства, въззивната инстанция сподели извода на Окръжния съд, че подсъдимият е извършил деянието, за което е обвинен. Взети бяха предвид и съдебни актове, с които той е бил санкциониран за разнообразна престъпна деятелност през същата 2017 г. – кражба, грабеж и държане на кокаин. Въпреки крехката си възраст, само за няколко месеца Кристиан Т. е осъществил множество тежки умишлени деяния. Затова настоящият състав счете за необходимо превъзпитанието му да се осъществи в местата за лишаване от свобода. Всяко друго наказание би се тълкувало като безнаказаност както от страна на подсъдимия, така и на обществото. С тези мотиви Апелативният съд във Варна измени първоинстанционната присъда като отмени освобождаването от изтърпяване на наказанието и свързаната с това пробационна мярка „задължителни периодични срещи с пробационен служител“ през изпитателния срок.
Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Следваща Новина

Доброволци ще почистват местността край аязмото „Св. Св. Константин и Елена“

Младежка доброволческа инициатива за почистване и облагородяване на местността край аязмо „Св. Св. Константин и Елена“ в ж.к. “Владислав Варненчик“ организират на 15-ти май дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна в партньорство с Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил“. За желаещите е осигурен транспорт, средства за почистване и пакет […]