Връчиха наградите в националния исторически конкурс „Будител”

MadeInVarna
Връчиха наградите в националния исторически конкурс „Будител”

55 проекта бяха отличени в шестото издание на Националния ученически конкурс за историческа памет „Будител”, който се провежда във Варна по инициатива на Първа езикова гимназия, РУО- Варна и под патронажа на кмета Иван Портних. Над 300 деца от 45 населени места в страната взеха участие с рекорден брой индивидуални и колективни проекти – общо 220, в шест категории: доклад, есе, видеоесе, презентация, видеофилм и драматизация. С конкурса на тема: „Възрожденският полет на духа и мечтата за национално освобождение“, беше отбелязана 260-ата годишнина от написването на „История славянобългарска”, а най-добрите ученически разработки бяха наградени на официална церемония в Юнашкия салон.

 

С наградата на кмета бяха удостоени школа „Историка” към СУ „Петко Р. Славейков” в Кърджали и клуб „История” към Първа езикова гимназия във Варна. Отличията бяха връчени от Лилия Христова, директор на общинската дирекция „Образование и младежки дейности”. Поздравления към победителите и към учителите поднесоха Ирена Радева, началник на РУО – Варна, директорът на Първа езикова гимназия Ангел Митев и  д-р Милен Врабевски от фондация „Българска памет”, с чието съдействие се провежда събитието.

Специални награди бяха присъдени и от другите спомоществователи на конкурса: Регионалния исторически музей, Държавния архив, Емил Радев – евродепутат и възпитаник на Първа езикова гимназия, Фондация „Христо Ботйов“, Национална асоциация „Георги Ст. Раковски”, Националния дворец на децата, Департамента за информация и усъвършенстване на учителите към Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Училищното настоятелство към гимназията домакин.

Участниците почетоха делото на хилендарския монах с факелно шествие, което завърши на площад „Независимост”.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Варна става домакин на фестивал на науката

За първи път Варна става домакин на фестивал, посветен на удивителните личности, които създават наука. Събитието ще се проведе от 11-ти до 13-ти ноември във Фестивалния и конгресен център. Организатор е е Фондация „Красива наука“, в партньорство с Община Варна, Министерството на образованието и науката, университетите от Варна, корпоративни и […]