Явор Божанков, БСП: Всички недъзи на управлението са заключени в казуса със загиналото 16-годишно момче

MadeInVarna
Явор Божанков, БСП:  Всички недъзи на управлението са заключени в казуса със загиналото 16-годишно момче

„Случаят със загиналото от ток 16-годишно момче е проблем на държавно управление. Всички недъзи на управлението са заключени в този казус“, обобщението направи народният представител от ПГ на “БСП за България“ и член на Правната комисия на парламента Явор Божанков в ефира на БНТ. Депутатът коментира трагичния случай от последните дни с момчето, издъхнало от токов удар, стъпвайки върху необезопасена шахта на столичен тротоар.
Социалистът открои актуални проблеми, изострили се след инцидента, който потресе цялата държава. Първият е свързан с изнесените факти за нарушаване на законността: „Стана ясно, че има незаконни павилиони, които обаче законно са черпили ток, те са незаконни, но законно си плащали наем. Това показва, че в България да си незаконен е предимство, а беззаконието е превърнато в държавна политика.“
Вторият голям проблем, заради който БСП настоява лично премиерът Борисов да отговаря пред Народното събрание, е безотговорността, посочи Явор Божанков: „При трагедията в Своге мантинелата се оказа ничия, когато язовир прелее – отговорността пак е ничия, когато влак се взриви – отново е ничия. Проблемът на безотговорността е проблем на държавна политика на най-високо ниво“.
Божанков бе категоричен по отношение поведението на социалистите: „Като опозиция ние трябва да посочваме решенията, затова във философията на БСП е залегнало искането да се носи персонална, лична отговорност от конкретната личност“.
Депутатът-юрист изрази позицията на социалистите по темата за създаването на прокурор, разследващ главния прокурор, като посочи, че такава фигура няма никъде по света и това е фалшив и заблуждаващ ход, с който управляващите целят да спечелят време. По този начин няма да бъде свършена никаква работа, затова от БСП предлагат решение, заяви Божанков: „Първо трябва да се разгледат правомощията на главния прокурор. Властта е прекалено голяма, тъй като в момента прокуратурата е вертикална структура. Второто нещо, което сме предложили, е съдебен контрол на актовете на прокуратурата.“
Според Божанков прокуратурата понякога е прекалено пасивна, както в случая с шкафчетата, когато цяла България разбра какво е станало, само прокуратурата не успя да прогледне истината.
По време на предстоящата кампанията БСП ще разчита на ясна кампания и конкретни мерки, стана ясно по време на участието на депутата по БНТ. „За тези 4 години ние не спестихме нито една критика, винаги предлагахме и конкретни решения. Не влязохме в колаборация с ГЕРБ, каквито намеци има в момента“, припомни Божанков.
Според социалиста предизборната кампания няма да бъде чиста не само във Велико Търново, където той е водач на листата на БСП, а и в цялата страна. „Нашата цел е да бъдем първа политическа сила. В момента истината е една – единствено БСП може да отстрани ГЕРБ от власт. Моделът на управление на ГЕРБ е абсолютно изчерпан“, категоричен бе той.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Румен Димов празнува 64-и рожден ден

Румен Димов е роден на 18.02.1957 г. Играе като защитник – десен бек или дефанзивен халф в „ЖСК-Спартак“ и „Спартак“, в 1982-86 и 1987/88 г. и има 111 мача и 1 гол за клуба в „А“ група. Печели трето място в първенството – 1983/84 г., финалист за Националната купа – […]