Започна облагородяване на 17 м.р. в “Приморски“

MadeInVarna
Започна облагородяване на 17 м.р. в “Приморски“

Започнаха ремонтните дейности за облагородяване на 17 м.р. в район „Приморски“, който обхваща територията между бул. „В. Левски“, бул. “Осми Приморски полк“ и ул. „Мир“ и ул. „Царевец“. Проектът предвижда изграждане на 10 спортни и детски площадки, кътове за отдих, подмяна на осветителните тела и озеленяване. Дейностите започнаха с основния ремонт на ул. „Анастасия д-р Железкова“ и преасфалтиране на ул. „Акациите“, която досега беше много проблемна, обясни кметът Иван Портних, който заедно Христо Иванов, зам.-кмет, и Петя Проданова, кмет на район “Приморски”, бе на място. Иван Портних посочи още, че в проекта се включва и ремонт на ул. „Мадара“, за която предстои разширение и укрепване, свързано с канала, за което има отделен проект и финансиране.

За облагородяването на 17 м. р. бяха осигурени европейски средства, но проектът отпадна заради обжалване. Това се случи и с проекта за кв. „Чайка“, тъй като определени общественици подведоха хората, че ще има презастрояване. Ние всъщност искаме да правим точно обратното – паркови зони, зони за отдих, спортни игрища, ремонт на малките улици и паркоместата. Предвидените средства бяха пренасочени за IV м.р. във „Вл. Варненчик“, който вече е напълно обновен, припомни още кметът.

В район “Приморски” продължава работата по трансформирането на бившето Оздравително училище в КК “Св. Св. Константин и Елена”. Започна изготвянето на технически паспорт и енергийно обследване на сградата. Целта е там да се изгради ново начално училище, за да бъдат осигурени места за децата на младите семейства, които живеят в района. Предстоят ремонти на две от централните улици във Виница – ул. „Св. Св. Константин и Елена“ – в участъка от ул. „Цар Борис III” до гробищния парк, и ул. „Цар Борис III” – от бул. „Осми приморски полк” до пресичане с Фатрико дере.

„През март с приемането на бюджета обявихме амбициозен план, който включваше облагородяване на редица микрорайони в обхвата на целия град. Забавата в държавата обаче се отрази на проектите, но това, което сме поели като ангажимент, ще изпълним. Надявам се в рамките на месец и половина да започнем работим на всички места“, каза още Иван Портних.

Междувременно приключва работата по проектите от стария програмен период. По думите на кмета новият програмен период все още не е отворен за общините, тепърва предстои изготвяне на критерии за кандидатстване, кандидатстване, проектиране, одобрение, избор на изпълнител, с което 2022 година ще бъде нулева за финансиране с европейски средства.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

3 млн. лева в помощ на екскурзоводите чрез осигуряване на заетост

Министърът на туризма Стела Балтова утвърди решението за избор на изпълнители на обществена поръчка, насочена в помощ на екскурзоводите. С поръчката ще бъдат ангажирани лицензираните екскурзоводи и планински водачи като външни експерти по проект BG16RFOP002-2.010-0002 „Повишаване на капацитета на МСП в сектор туризъм чрез оказване на подкрепа за създаване и […]