Златната Симона Дянкова и нейните треньори стават почетни граждани на Варна

MadeInVarna
Златната Симона Дянкова и нейните треньори стават почетни граждани на Варна

Златната Симона Дянкова – капитан на българския ансамбъла по художествена гимнастика, който за първи път спечели олимпийската титла в Токио 2020, Весела Димитрова- старши треньор на отбора, и Филипа Филипова – личен треньор на Симона Дянкова ще бъдат удостоени с най-високото отличие на нашия град – „Почетен гражданин на Варна“. Предложението за трите варненки бе внесено от кмета на града Иван Портних, придружено от подкрепително писмо от спортната общественост в града. „Убеден съм, че историческата победа на нашите гимнастички, която направи така, че Варна и България да се гордеят с тях, е обществената подкрепа и признание, които гарантират получаването на това отличие“, се посочва в мотивите на кмета. Предложението беше прието с пълно единодушие на сесия на Общинския съвет днес.

Още трима души ще бъдат удостоени със званието „почетен гражданин“. Това са началникът на ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“ флотилен адмирал Боян Медникаров – за приноса му в развитието на българското военноморско и морско образование, художникът Георги Лечев – за постиженията в изобразителното изкуство и безспорни заслуги за развитието на художествените процеси на национално и местно ниво,  и корабният механик Едуард Тавитян, който през октомври 2019 г. се хвърля в ледените води на Атлантическия океан, за да спаси паднал зад борда на ферибот пътник.

Общинските съветници одобриха и носителите на почетни знаци. С почетен знак „За заслуги към Варна” – златен, ще бъде удостоен Драматичният театър „Стоян Бъчваров“ за утвърждаването му като водеща културна институция във Варна и повод 100-годишния му юбилей. Предложението също е направено от кмета на Варна Иван Портних. Същото отличие ще получи и Детският фолклорен ансамбъл „Българче“ към Общинския детски комплекс, който над 60 години дава поле на изява на бъдещи таланти в музикалното и танцово изкуство.

Със златни почетни знаци ще бъдат отличени и четири личности. Един от тях е режисьорът Костадин Бандутов със значим принос към културата на Варна и на страната. За заслугите му към развитието на българското ветроходство същото отличие ще получи и кап. Тома Томов, първият капитан на ветрохода „Калиакра“ и председател на фондация „Кор Кароли“. Златен почетен знак „За заслуги към Варна” ще бъде връчен на Борис Калинков – създател на поредицата „Векове, пощи и традиции“ с повече от 20 издания, представящи историята на туризма във Варна. Музикалният педагог, диригент, общественик и спортист Костадин Вягов също ще бъде удостоен със златното отличие. С почетен знак „За заслуги към Варна“ – сребърен ще получи Пеню Златев за блестящата му спортна кариера, донесла признание за хандбала във Варна.

Почетен знак на кмета с лента ще получат Веселка Радева от Морската астрономическа обсерватория и Планетариум на Морското училище във Варна и Ани Фукита, възпитаник на Четвърта езикова гимназия “Фр. Ж. Кюри” за откриването на астероида с номер 510466 и именуването му на град Варна.

По традиция почетните звания и знаци ще бъдат връчени на тържествена церемония на празника на Варна 15-ти август, в 20 ч. в Летния театър.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Двама нови общински съветници положиха клетва в ОбС - Варна

Николай Малев и Даниела Иванова-Димова от ГЕРБ положиха клетва като общински съветници преди началото на 19-то заседание на местния парламент във Варна. Те влизат на мястото съответно на д-р Лидия Маринова и Мартин Андонов, избрани за депутати в 46-то Народно събрание. Това става след решение на Районната избирателна комисия. Даниела […]