Започва Европейският музикален фестивал

MadeInVarna
Започва Европейският музикален фестивал

Европейският музикален фестивал Варна започва на 23-ти март в Градската художествена галерия. Събитието се организира с подкрепата на Община Варна. Програмата започва с концерт на Български камерен оркестър – Добрич с двама млади солисти – българската цигуларка Йоанна Русева и френският пианист Гийом Венсан. И двамата имат забележителни успехи на конкурсния и концертен подиум като солисти и камерни музиканти. Повече от две години те свирят като дуо и поканите, които получават за участие на престижни форуми са доказателство за изключително бързото им израстване. На концерта в Градската художествена галерия на Варна те ще солират в Концерт за пиано, цигулка и струнен оркестър от Феликс Менделсон-Бартолди.

Български камерен оркестър – Добрич – една от еталонните български камерни формации с над 50-годишна история, ще бъде дирижиран от маестро Арто Чифчиян, който от този сезон е главен диригент на състава. В изпълнение на оркестъра ще чуем Увертюра към операта „Алцеста“ от Глук и рядко изпълняваната в България „Серенада върху шведски народни песни“ от Макс Брух.Билетите са на цена – 15 лв. и могат да се намерят на сайта и Билетния център на Фестивалния и конгресен център.

Общо пет концерта са включени в Европейския музикален фестивал, който ще се проведе през месеците март и април във Варна. 


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

38 избирателни секции във Варна са подходящи за гласуване на избиратели със специални нужди

38 избирателни секции са подходящи за гласуване на избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването на парламентарните избори на 2-ри април. Информацията е подадена от секретаря на Община Варна до Районната избирателна комисия. За превоз на избиратели с увредено зрение или със затруднение в придвижването от “Градски транспорт” ЕАД […]

Започва Европейският музикален фестивал

MadeInVarna
Започва Европейският музикален фестивал

Цигуларката Мила Георгиева и оркестърът на “Класик ФМ” радио с диригент Максим Ешкенази ще открият 19-то издание на “Европейски музикален фестивал” във Варна с концерт на 8 септември от 19:00 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Сбитието се реализира с финансова подкрепа на Община Варна и на Националния фонд “Култура”

 

Мила Георгиева се завръща във Варна – с интерпретация на два от най-популярните Моцартови цигулкови концерти – Третият в сол мажор, KV 216, и Петият в ла мажор, KV 219. Ще звучи също увертюра към операта „Митридат, цар понтийски“ и Симфония №17 в сол мажор, създадена от композитора на 16-годишна възраст.

 

Оркестърът на „Класик ФМ“ радио отбелязва 20-я си рожден ден с редица прояви тази година. С неговото развитие е свързан творческият път и на двамата гостуващи на варненска сцена музиканти.

 

Мила Георгиева е солист в първия цикъл на оркестъра – „Концертмайсторите”. Работила е с различни диригенти, като последните няколко проекта е на сцената с Максим Ешкенази. Първият им съвместен концерт през 2019 г. е “Tango & Campanella” с романтичната музика на XIX век, след което заедно правят и „Годишните времена” на Вивалди и на Пиацола. Мила Георгиева живее в Лондон, концертмайстор е в Симфоничния оркестър на радио Щутгарт, участва в камерни концерти в Баден-Баден.

.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Представят спектакъла "Българската армия - от Аспарух до наши дни"

Десети културно-исторически спектакъл под надслов “Българската армия – от Аспарух до наши дни” ще се проведе на 4-ти септември, неделя, в село Тополи. Събитието е с вход свободен. То се организира от Сдружение за възстановяване на българската слава “БРАН”, с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ към Община Варна. Спектакълът е […]