Започва изграждане на две нови детски градини във Варна

MadeInVarna
Започва изграждане на две нови детски градини във Варна

Започва изграждане на две нови детски градини в община Варна, съобщи на пресконференция днес кметът Иван Портних.

Първата от тях е на ул. “Хъшове“ №2 в район „Одесос“. Проектът е за четири групи за 100 деца, физкултурен салон, кухненски блок и котелно стопанство, на обща  стойност 3,3 млн. лв. лева без ДДС. Средствата са осигурени от Програмата на МОН за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 г., и допълнително финансиране от Община Варна. В момента се извършва разчистване и подготовка на терена за строителството.

Вторият проект е за нова сграда за детска градина “Ран Босилек” в село Тополи в община Варна. Той предвижда строителство на 5 градински групи и една яслена, с общ капацитет от 150 места.

Продължаваме да създаваме съвременни условия за образование на най-малките наши съграждани, обясни Иван Портних. Той припомни, че детските градини са безплатни за малчуганите, но тази промяна изисква дофинансиране от 5 млн. лв. от бюджета на общината. Държавата прие мярката за безплатните градини, но не осигури средства. Подкрепяме идеята, но трябва да е ясно, че допълнителните разходи се поемат от общинския бюджет, каза още кметът.

Иван Портних анонсира и друга новина – ще внесе предложение до Общинския съвет за безплатни извънкласни дейности в общинските детски градини – например, за изучаване на чужди езици, танци, музика, рисуване и др. Идеята е тези занимания да бъдат достъпни за родителите и децата на Варна да имат възможност да развиват своите таланти. Успоредно с това остава и възможността за ползване на школите към Общинския детски комплекс.

Кметът посочи още, че предстои изграждането на три площадки в детските градини „Щастливо детство“, „Валентина Терешкова“ в Аспарухово и „Ран Босилек“ в село Константиново, община Варна. В други две детски градини с финансова помощ от Американското посолство са изградени площадки за игри – ДГ „Детска радост“ и  ДГ „Щастливо детство“. На тези обекти предстоят довършителни дейности.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Община Варна подготвя предложение за финансово подпомагане на детските школи

Община Варна подготвя предложение за финансово подпомагане на детските школи по различни видове изкуства чрез фонд “Култура”, съобщи кметът на Варна Иван Портних. Предвижда се от средствата да могат да се възползват и всички частни школи към читалищата, като за тях прагът на подпомагане ще е по-малък, тъй като те […]