Започват обработки против кестенов молец и комари

MadeInVarna
Започват обработки против кестенов молец и комари

По указание на Областната дирекция за безопасност на храните ще се проведе първата обработка на дървета против кестенов молец, съобщи д-р Антоанета Тончева, управител на общинското предприятие „Дезинфекция, Дезинсекция и Дератизация“. Обработването ще се извърши както следва: Аспарухово, Галата и част от Чайка – на 28-ми юни, в район “Приморски” и част от район “Одесос” – на 29-ти юни, в район “Вл. Варненчик” и в район “Младост” – на 30-ти юни.

Обработките ще се извършват след 22 ч. до полунощ, когато движението на МПС е слабо. Ще се провеждат  при подходящи климатични условия /температура, влажност, вятър, валежи/ и графикът може да претърпи корекция. Използваният биоцид “Димилин” е препоръчан от Българската агенция за безопасност на храните и е предназначен за битова употреба. Ще се обработват ниските клони на кестеновите дървета и площта под тях. Ще се използва генератор за студен аерозол, монтиран върху пикап със светлинна сигнализация.

От 28-ми юни започва и обработването на паркове и дерета против комари – в Морска градина – в периода 28 и 29 юни, в парка в район “Вл. Варненчик” – на 30 юни, в парк “Младост” и в парк “Възраждане – 1 юли, парк “Елин Пелин” – 2 юли, деретата – в периода 5 – 9 юли. Обработките ще се извършват рано сутрин по метода на топлия аерозол. Използваният биоцид няма карантинен период.

През последните дни на юни в общинското предприятие постъпват многобройни сигнали за масова поява на оси. В действителност  това са насекоми  от семейство Syrphidae (осоподобни мухи) и тяхното бурно развитие се дължи на високата популацията листни въшки. Окраската им силно наподобява жълточерната на осите и хората лесно могат да се объркат, но те нямат жило, а основната им храна  са листните въшки, обясни д-р Тончева. Популациите бързо ще намалеят при постигане на биологично равновесие, вероятно до средата на юли. Те не изискват третиране, допълни тя.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Организират Ден на отворените врати Първа езикова гимназия

Традиционен Ден на отворените врати ще се проведе в Първа езикова гимназия на 26-ти юни (събота) от 10 до 12,30 ч., която се намира на адрес ул. „Подвис“ № 29. Инициативата е за кандидат-гимназисти и техните родители, за възпитаници и приятели на училището. Гостите ще могат да разгледат модерната материално-техническа […]