Започват обработки против кестенов молец и комари

MadeInVarna
Започват обработки против кестенов молец и комари

По указание на Областната дирекция за безопасност на храните ще се проведе първата обработка на дървета против кестенов молец, съобщи д-р Антоанета Тончева, управител на общинското предприятие „Дезинфекция, Дезинсекция и Дератизация“. Обработването ще се извърши както следва: Аспарухово, Галата и част от Чайка – на 28-ми юни, в район “Приморски” и част от район “Одесос” – на 29-ти юни, в район “Вл. Варненчик” и в район “Младост” – на 30-ти юни.

Обработките ще се извършват след 22 ч. до полунощ, когато движението на МПС е слабо. Ще се провеждат  при подходящи климатични условия /температура, влажност, вятър, валежи/ и графикът може да претърпи корекция. Използваният биоцид “Димилин” е препоръчан от Българската агенция за безопасност на храните и е предназначен за битова употреба. Ще се обработват ниските клони на кестеновите дървета и площта под тях. Ще се използва генератор за студен аерозол, монтиран върху пикап със светлинна сигнализация.

От 28-ми юни започва и обработването на паркове и дерета против комари – в Морска градина – в периода 28 и 29 юни, в парка в район “Вл. Варненчик” – на 30 юни, в парк “Младост” и в парк “Възраждане – 1 юли, парк “Елин Пелин” – 2 юли, деретата – в периода 5 – 9 юли. Обработките ще се извършват рано сутрин по метода на топлия аерозол. Използваният биоцид няма карантинен период.

През последните дни на юни в общинското предприятие постъпват многобройни сигнали за масова поява на оси. В действителност  това са насекоми  от семейство Syrphidae (осоподобни мухи) и тяхното бурно развитие се дължи на високата популацията листни въшки. Окраската им силно наподобява жълточерната на осите и хората лесно могат да се объркат, но те нямат жило, а основната им храна  са листните въшки, обясни д-р Тончева. Популациите бързо ще намалеят при постигане на биологично равновесие, вероятно до средата на юли. Те не изискват третиране, допълни тя.

Следваща Новина

Организират Ден на отворените врати Първа езикова гимназия

Традиционен Ден на отворените врати ще се проведе в Първа езикова гимназия на 26-ти юни (събота) от 10 до 12,30 ч., която се намира на адрес ул. „Подвис“ № 29. Инициативата е за кандидат-гимназисти и техните родители, за възпитаници и приятели на училището. Гостите ще могат да разгледат модерната материално-техническа […]