Защо някои държави няма да поставят ваксината на AstraZeneca на възрастни

MadeInVarna
Защо някои държави няма да поставят ваксината на AstraZeneca на възрастни

Проф. Илко Гетов съобщи пред НОВАТВ, че е започнала поетапна оценка на лекарствен продукт срещу COVID-19

През последните дни стана ясно, че Австрия няма да поставя ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca на хора над 55 години. Италианската агенция по лекарствата също взе това решение. На този фон, Германия препоръча препаратът да се поставя на хора до 65-годишна възраст.

„На този етап са оценени, в рамките на разрешаването за употреба, две клинични изпитвания. В тях няма достатъчно участници над 55-годишна възраст. Тази ваксина не е забранена за приложение над 55 години, но в продуктовата информация е написано, че няма достатъчно данни да се оцени ефикасността над тази възраст”, коментира в студиото на „Здравей, България” представителят за България в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов.

Той допълни, че при тези хора няма данни какъв е процентът на защитата, който ваксината осигурява, и посочи, че в момента тече голямо клинично изпитване в САЩ, специално насочено върху възрастните.

Проф. Гетов разясни, че препаратът на AstraZeneca има значителни предимства пред другите разрешени ваксини – базираните на РНК-технологията.

Той потвърди, че ваксините на Pfizer и Moderna покриват южноафриканската мутация на коронавируса.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

112 души са прегледани в общинските ДКЦ-та през изминалата седмица

112 души са прегледани в общинските ДКЦ-та през седмицата от 25-ти до 29-ти януари, съобщават от дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна. През ковид-зоната на ДКЦ II „Свети Иван Рилски – Аспарухово“ са преминали 61 граждани, направени са тестове, от които 7 положителни. Насочени за рентгенография на бял дроб са 3-ма […]