Затвор за рецидивист, извършил грабеж на перилни препарати и козметика

MadeInVarna
Затвор за рецидивист, извършил грабеж на перилни препарати и козметика

Варненският окръжен съд призна за виновен 39-годишния Огнян С. в извършването на грабеж от хранителен магазин във Варна.
На 06.01.2021 год. той решил да открадне стоки, които впоследствие да продаде и по този начин да се снабди с пари. Към 10.50 часа влязъл в хранителен магазин „Колхоза“. Продавачката се усъмнила в лицето, тъй като й се сторило познато – запомнила подсъдимия, тъй като преди време той бил заподозрян, че откраднал  от обекта бутилка ракия.
Жената застанала на изхода на магазина. Огнян С. отишъл на щандовете за козметика и перилни препарати. Взел два броя прах, два комплекта душ-гел и спрей дезодорант, които сложил в раницата си. На изхода бил спрян от служителката на магазина, която поискала да види какво носи в нея. Той я блъснал, но жената го хванала за дрехата, която не пуснала и след излизането му от обекта.  Огнян започнал да й крещи и агресивно я избутал от себе си. С вещите в раницата избягал от местопрестъплението.
Съдебно-оценителна експертиза изготвена по делото сочи, че стойността на кражбата е 35,18 лева.
По-тежката квалификация на престъплението е заради употребената от извършителя сила, за да запази владение над откраднатите вещи.
39-годишният мъж е с начално образование, безработен и има 16 предишни присъди – предимно за кражби и притежание на наркотици.
По искане на защитата съдебното следствие беше проведено по т.нар. съкратена процедура с признаване на фактите и обстоятелствата в обвинителния акт. При нея, съдът е задължен от закона да намали размера на наказанието „лишаване от свобода“ с 1/3 при постановяване на осъдителна присъда.
Защитата на Огнян С. поиска от съда присъда под предвидения минимален размер от 5 години затвор. Като доводи бяха изтъкнати малкият размер на откраднатите стоки, както и липсата на намерение за употреба на сила. Посочено беше и тежкото материално и семейно положение на мъжа, който имал многодетно семейство. Освен това бил съдействал на разследването.
Варненският окръжен съд наложи на Огнян С. наказание „лишаване от свобода“ в размер на 5 години при първоначален „строг режим“ на изтърпяване, което намали с 1/3 до 3 години и 4 месеца, тъй като счете че е налице превес на смекчаващите вината обстоятелства. Променена беше и мярката за неотклонение на подсъдимия от „подписка“ в „задържане под стража“, предвид опасността лицето да се укрие от правосъдието.
Присъдата може да се обжалва или протестира пред Апелативен съд Варна в 15-дневен срок.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Днес бе валидирана марка с лика на Раковски

Днес, в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова, бе валидирана пощенска марка с лика на Георги Раковски. Събитието е част от проявите, с които София отбелязва 200-годишнина от рождението на Георги Стойков Раковски. Марката е дело на художника Стефан Калапишев и на нея основоположникът на националноосвободителната идеология е изобразен […]