126 години от рождението на Гео Милев

MadeInVarna
126 години от рождението на Гео Милев

Гео Милев е роден на 15 януари 1895 г. в Радне махле (дн. гр. Раднево), в семейство на учителя и журналист Мильо Касабов.

Гео Милев е български поет и публицист, основен представител на експресионизма в българската литература. Заедно с други симпатизанти на левицата е убит от полицията по време на Априлските събития през 1925 г. Баща е на детската писателка Леда Милева.

През живота си се занимава активно с публицистика в духа на модернистичните течения в българската следвоенна литература. Следи отблизо социалната действителност, в която живее, и отражението ѝ върху обществото. В произведенията си Гео Милев смело прокламира естетическите си възгледи и модерните идеи за човека и неговата трагичност.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Хванаха 55-годишен мъж, крал напитки от стелажите на магазин

На 13.01. т.г., е получен сигнал за кражба от магазин за хранителни стоки, намиращ се на бул. «Сливница» във Варна. Неизвестно лице е извършило кражбата на напитки от стелажите на търговския обект. След проведени незабавни действия по разследване на случая и оперативно – издирвателни дейности е установено, че извършител на […]