146 години от рождението на архитект Дабко Дабков

MadeInVarna
146 години от рождението на архитект Дабко Дабков

Днес – 21 януари, варненци честват 146 години от рождението на архитект Дабко Дабков. Над 350 сгради е създал във Варна арх. Дабко Дабков. Сред тях – сградата на Аквариума в Морската градина, хотел „Лондон” /дн. по-известен като хотел „Мусала”/, щабът на Военноморските сили и мн.др. като много от тях са обявени за паметници на културата.

Дабко Дабков е роден на 21 януари 1875 година в Трявна. Семейството му се преселва във Варна още когато е малък. Завършва висше образование архитектура в Мюнхен, Германия. Във Варна се връща през 1899 година и в периода 1905 – 1912 година е архитект и окръжен инженер. Тези години се характеризират с усилено строителство и благоустрояване на града с площади, булеварди, улици, обществени и жилищни сгради.

 

Следваща Новина

Задържаха 24-годишен мъж, извършил няколко посегателства над автомобили в Аспарухово

В резултат на прецизни полицейски действия и добра организация, служители от Четвърто РУ при ОД на МВР – Варна задържаха 24-годишен мъж, добре известен на МВР, отнел противозаконно два леки автомобила и извършил кражба от трети. Посегателствата са извършени в периода от 15 до 19 януари 2021 година, а обект […]