9 Декември – Света Ана. Имен ден празнуват Ана, Анна, Анка, Янко, Янка

MadeInVarna
9 Декември – Света Ана. Имен ден празнуват Ана, Анна, Анка, Янко, Янка

На този ден имен ден празнуват: Ана, Анна, Анка, Ани, Янко, Янка

На този ден православната християнска църква почита Света и праведна Анна. Като майка на Богородица Св. Анна закриля брака, семейството, девствеността, бременните жени и вдовиците. Този празник е известен още като Зимна Св. Ана или Анино зачатие.
Традиции и обичаи

Народът почита този ден и като празник на врачките. Нощта, предхождаща празника, е време на заклинания, прокоби и магии. През нея магьосници, вещици и врачки най-лесно установяват връзка с дявола, мъртвите и демоните. Те се появяват около огъня като мушици. Затова стопаните палят пред всяка врата огън с тор, ръсят пепел и просо около стопанските постройки. Момите посаждат пшеница в гърне и топят клонки от вишна или ябълка във вода и ги оставят край огнището. Ако до Нова Година пшеницата поникне и клонките се разлистят, момата ще се омъжи през следващата година, и то за добър момък.
Поверия

Поверията твърдят, че в тази нощ черните магии “хващат”. Затова строго се спазват различните забрани: жените не работят нищо, не бива да пипат вълна, за да не се разболеят децата и добитъкът; мъжете не бива да излизат от селото, защото по поляните играят самодивите и видят ли мъж, отвличат го.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Нефтохимик мина без проблем през Спартак

“Спартак” Варна загуби с 0-4 от “Нефтохимик” в мач от 18 кръг на Втора лига. Втори мач варненци играят на празни трибуни, заради прекратен от фенове мач с “Черноморец” Балчик. Иван Цачев откри още в четвъртата минута, а Атанас Ташолов удвои в 13-ата. В края на полувремето пък паднаха още […]