Заместник-кметът Павел Попов участва в кръгла маса за ранното детско развитие

MadeInVarna
Заместник-кметът Павел Попов участва в кръгла маса за ранното детско развитие

За мен е голяма радост да сме домакини на международна кръгла маса за ранно образователен подход под надслова „Качество и вдъхновение“. Заедно с кмета Благомир Коцев преди време посетихме италианския град Реджо Емилия и имахме възможност да почерпим вдъхновение за тази изключително позитивна образователна практика, водеща началото си от именно оттам. С тези думи заместник-кметът по образуванието и културата Павел Попов приветства участниците на кръгла маса на тема „Качество и вдъхновение в ранното детство“, която се проведе днес в Община Варна. 

Заместник-кметът Попов подчерта, че подходът Реджо Емилия е възникнал в обстоятелства, които твърде много напомнят обстоятелствата в нашето общество сега. Подходът е създаден няколко десетилетия след отърсването на италианското общество от едни силно ограничаващи човека условия. Това е период, когато италианците са си задавали остри въпроси за мястото на ранното детско развитие, какво са децата и каква е тяхната функция в обществото. За мен е радост, че съм с хора, които са извървяли много стъпки и могат да допринесат за отговорите на тези въпроси, посочи още заместник-кметът.  

В събитието днес участваха още експерти от Министерство на образованието и науката, представители на български общини и институции, както и директори на детски градини и ясли, представители на родителската общност. Ключовите чуждестранни гости бяха Паола Строци и Марина Кастанети — и двете специалисти с над 40-годишен опит в ранното детско развитие. Те са наследници и посланици на философската и образователна мисъл на Лорис Малагуци – създателят на един от най-успешните съвременни методи за насърчаване и развитие на децата. Строци и Кастанети са от първия екип на известната детска градина „Диана” в северно-италианския град Реджо Емилия. Благодарение на този екип още през 1991 градът се прочува с най-добрите детски ясли и градини в света и днес всички жители в него са участници в известните му образователни практики.

Мястото на което порастваме, играе важна роля в определянето ни като личности, а управлението на един град носи тази огромна отговорност към децата, за да им осигури подходяща среда, споделиха експертите по време на днешната среща. За децата е нужно да се обединим около ценности, като свобода, многообразие, любов към природата и качества като лидерство, инициативност, креативност, емпатия, толерантност, посочиха още образователните специалисти. По думите им, голямата задача пред възрастните е как да осигурят и подхранват именно тези ценности и развиват тези качества сред децата.

Темата за ранното детско развитие продължава и утре – 28 септември (събота) от 11:00 до 19:00 часа в зала „Аула“ на Икономическия университет, където ще се проведе образователният форум Реджо Емилия под патронажа на Община Варна. 

 


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Павел Попов и Снежана Апостолова откриха образователния форум "Градът и децата" за подхода Реджо Емилия

Детето е личност в състояние на неограничен потенциал, а ролята на възрастните е да му подсигури среда за разгръщане на този потенциал, посочи заместник-кметът Попов Заместник-кметовете по образованието и социалната политика Павел Попов и Снежана Апостолова откриха образователен форум “Градът и децата”, който се провежда днес в зала “Аула” на […]