АГ болницата във Варна ще получи безвъзмездно апаратура и 190 хил. лева за ремонтни дейности

MadeInVarna
АГ болницата във Варна ще получи безвъзмездно апаратура и 190 хил. лева за ремонтни дейности

Варненската АГ болница кандидатства за финансиране на ремонтни дейности по процедура „Мерки за справяне с пандемията“. С почти пълно мнозинство Общинският съвет даде съгласието си лечебното заведение да участва в проект по Оперативна програма „Региони в растеж“, чийто бенефициент е Министерството на здравеопазването.
СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов“ – Варна ще получи безвъзмездно близо 190 300 лв., с които ще бъдат обособени изолирани помещения за бременни пациентки и родилки с Covid-19. Предвижда се реновиране на болничните стаи и санитарните помещения към тях, както и обновяване на коридорите на петия и деветия етаж. На тези два етажа ще бъде изградена също нова система за медицински газове.
Отделно от това ще бъде закупена медицинска апаратура и медицинско оборудване, което включва изолационни носилки за остри заразни заболявания, кислородни бутилки от 10 и 40 литра, пациентски монитори, реанимационни пациентски легла – легла за интензивна грижа, електрокардиографи, ехографи, както и системи за препозициониране на пациенти/мобилни или фиксиращи системи за повдигане и преместване на пациенти и системи за комплексно управление, контрол и обезвреждане на болнични отпадъци чрез микровълново обеззаразяване.
В качеството си на принципал, Община Варна декларира, че лечебното заведение разполага с необходимия финансов ресурс за изпълнение на дейностите, както и че, ако е необходимо, такъв ресурс ще бъде осигурен от общината. Към настоящия момент АГ болница няма просрочени задължения към своите контрагенти, включително към персонала. Предвидено е авансово плащане в размер на 35% от стойността на проектното предложение, което ще улесни изпълнението на проекта.
Съветниците се съгласиха при необходимост да бъде осигурено заемообразно финансиране от страна на Община Варна в размер до 190 246 лв., което по-късно ще бъде възстановено от оперативната програма.
Дирекция „Европейски и национални оперативни програми“ и Дирекция „Здравеопазване“ в Община Варна оказаха съдействие на  СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов“ – Варна при подготовка на проектното предложение.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Варненският СК Ракетлон шампион в Държавното първенство по бадминтон

СК Ракетлон спечели и двете отборни титли – при юношите и при девойките – на завършилото Държавно Отборно Първенство по бадминтон до 15 години.Това не се е случвало никога досега на отбор от Варна. Състезанието се проведе на 23-24.10 в ДКС при строги противоепидемични мерки и затворени врати, но участваха […]