Бойко Борисов: Европа ще е в локдаун до март, очаква се трета вълна и тежки рестрикции (Видео)

MadeInVarna
Бойко Борисов: Европа ще е в локдаун до март, очаква се трета вълна и тежки рестрикции (Видео)

Бих искал да съм по-голям оптимист и да дам повече оптимизъм за хората, но от това, което чувам от колегите и от председателя на ЕЦБ, прогнозите, които се правят, е, че излизането от кризата може да се очаква август-октомври следващата година при положение, че се достигне до 70 % ваксиниране на населението на ЕС, за да може т.нар. колективен имунитет да се създаде, каза премиерът Бойко Борисов, който е в Брюксел за заседанието на евролидерите.

„Много гъвкаво и внимателно в България трябва да следим мерките, да внимаваме в баланса за натиска върху болниците. Радостна е новината, че всеки ден над 3 000 човека оздравяват и дори вече има дни, в които оздравелите са повече от заразените“, подчерта той.

„От вчера Европейският съвет работи много активно. Трябва да се благодари на германското председателство, лично на канцлера Меркел, на Шарл Мишел, на Урсула фон дер Лайен“, посочи Борисов.

Той обясни, че много разговори е имало по многогодишната финансова рамка, но с общи усилия са се намерили компромисни варианти.

„Аз съм оптимист, защото Европейският съюз накрая винаги намира правилните решения“, каза Борисов.

Разговарях с всички колеги, за да чуя техните здравни системи, техните лекари и те самите какво мислят. Да, всички са много притеснени от финансово-икономическите показатели, които даваме, срива на БВП на ЕС и на САЩ. В същото време единствената държава, за която ЕЦБ дава своята прогноза за догодина до 6 % БВП се оказа Китай. Оставям коментарите и разсъжденията на всеки един от нас. Докато БВП на ЕС и САЩ и минус 10-15 процента, заяви премиерът и добави, че въобще приказка за отваряне на Европа до края на март няма. Нещо повече, очаква се трета вълна и много тежки рестрикции.

По думите на Борисов, у нас предстоят нови разговори със здравните власти, защото резултатите след настоящия частичен локдаун са добри, но по нищо не показват, че трябва да бъдем много оптимистични в това, че пандемията в България ще приключи за Коледа.

Министър-председателят каза още, че в ЕС и у нас Коледа трябва да бъде в тесен семеен кръг, без масово събиране на хора. 

Третата точка, обсъждана по време на заседанието на Европейския съвет е изменението на климата, стана ясно още от думите на Борисов.

Това беше също много трудна и дискусионна тема, защото знаете, че държави като Полша, Чехия, Унгария, а и България и нашият регион, в страни от Западните Балкани също има въглищни централи и е все едно ние да затворим нашите, а пък те да останат отворени, коментира премиерът. Ние предложихме 50 % като Европейски съвет, Европейският парламент предложи 60 % таван на вредните емисии. 2030 година трябва да имаме с 55 % по-малко вредни емисии, каза той.

Премиерът коментира и други теми, обсъдени от евролидерите, сред които сигурността.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Запалиха коледната елха в Девня

“Коледната елха отново засия в Градския парк „Разсадника“ в Девня”, обяви във фейсбук кметът на Девня Свилен Шитов. Ето и целият пост на кмета: “Коледната елха отново засия в Градския парк „Разсадника“ в Девня! Щастлив съм, че за поредна година имах удоволствието да запаля символично празничните светлини, а тържественият момент […]