Димитър Димитров – председател на Фондация „Международен балетен конкурс-Варна”: Натрупаха се няколко значителни оттегляния на съществени спонсори

MadeInVarna
Димитър Димитров – председател на Фондация „Международен балетен конкурс-Варна”: Натрупаха се няколко значителни оттегляния на съществени спонсори

Димитър Димитров, председател на фондация „Международен балетен конкурс – Варна“, син на доц. Емил Димитров – създател и двигател на първото в света професионално балетно състезание, гостува в предаването на БНТ “Култура.бг”:

“Основната причина събитието да се провали е липсата на средства. Организационно фондацията в последните 30 г. е създала екип, създала е форма за провеждането на конкурса, така че организационно нямам спънки. Основните ни проблеми са финансови и невъзможността да осигурим средства от спонсори  и дарители. Натрупаха се няколко значителни оттегляния на съществени спонсори. На първо място оттеглянето на генералния ни спонсор за последните 14 г., имаме отлив на спонсорството ни от чужбина, което за всичките 30 г. е представлявало 50-60% от общото спонсорство. Съдбата ни раздели 2016 г. с един значим меценат за нас – Сергей Давидов.
Все повече корпорации и брандове предпочитат да спонсорират повече събития с по-малко средства, за да постигнат по-добра видимост за техния бранд, което за балетния конкурс не е приложимо, защото той е с един значителен бюджет.

Има няколко варианта да се търси решение: търсене на нов генерален спонсор или намаляване на бюджета на конкурса, което може да стане, ако конкурсът се проведе на закрита сцена. При такъв вариант бюджетът може да се намали с около 40%, но във Варна няма подходяща сцена, на която може да се проведе, но в една или друга степен това означава край на легендата за балетния конкурс. Третият вариант е финансиране от държавни и общински структури.

Конкурсът е еталон. Той е национално нематериално културно наследство.

В последните няколко издания имаме много добро партньорство с Министерството на културата и Община Варна.”, сподели Димитров.

Хореографът Росен Михайлов, допълни:

“В различните епохи конкурсът е имал различни значения. В началото е давал възможност на различни артисти да се срещнат по най-благородния начин. Конкурсът събира артисти от цял свят. От друга страна дава възможност на българските артисти да си сверяват часовниците с чужденците. Третият ефект е, че години наред това беше най-добрият пазар за балетни артисти от цял свят. Получаване на отличие от този конкурс те вдига в по-висока категория в световната общност.
Трябва всички да седнем и да поговорим, общността е длъжник на този конкурс. Много трудно се създава такъв продукт, такова име, което е с разпознаваема марка. Въпросът е не дали трябва да се провежда конкурса, а как да се провежда по-добре. Такива форуми дават много възможности млади балетисти да бъдат забелязани.”

 

Антония Йовчева, директор на дирекция “Култура и духовно развитие” към Община Варна:

“Международният балетен конкурс е културната емблема на Варна и България със световно измерение от 1964 г. От тогава до сега градът винаги е подкрепял, развивал и обгрижвал първия балетен кокурс в продължение на 56 г. От 1992 г. до 2014 г. Община Варна е оказвала всякаква подкрепа. От 2014 г. до 2018 г. Община Варна, чрез нейния фонд “Култура” е подпомогнала финансово балетния конкурс с 304 000 лв. Държа да подчертая, че Община Варна винаги стриктно е спазвала своите финансови задължения, включително и с активно медийно отразяване на балетния конкурс.

Всички страни трябва да седнат на една маса и да има конструктивен диалог. Балетният конкурс трябва да остане на тази сцена, на летния театър. Уникална е атмосферата там. Това събитие трябва да продължи като бианале на тази сцена!”

Преди два дни председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов заяви, че на 99% балетният конкурс ще се проведе това лято.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Специализирана полицейска операция на територията на Второ РУ - Варна

Рано тази сутрин е започнала специализирана полицейска операция на територията на Второ РУ на МВР във Варна под ръководството на Окръжната прокуратура. Целта на операцията е противодействие на битовата престъпност и престъпленията в транспорта, както и издирване на лица, които са се укрили от наказателно преследване, от изтърпяване на наказание […]