До 8 г. затвор за участници в наркогрупа, подготвяла убийства на прокурори и полицаи

MadeInVarna
До 8 г. затвор за участници в наркогрупа, подготвяла убийства на прокурори и полицаи

Наказания от по 8 и 4 години „лишаване от свобода“ постанови на 17 февруари 2021 г. Специализираният наказателен съд на И.Й. и П.С. за ръководене на организирана престъпна група за производство, държане и разпространение на наркотици на територията на гр. София, наречена „Фирмата“, както и за приготовление на убийството на двама прокурори и двама разследващи полицаи.
Съдът постанови пет години „лишаване от свобода“  на подсъдимия по същото дело С.Г. затова, че подбудил ръководителите на групата И.Й. и П.С. да организират покушенията. Поръчката била възложена от С.Г. от затвора, където изтърпявал наказание за друго престъпление.
На двама от подсъдимите по делото съдът наложи ефективни наказания от по 5 г. „лишаване от свобода“, а на други двама – по 4 г.
Десетима от подсъдимите за участие в престъпното сдружение признаха вината си преди приключване на съдебното следствие, постигнаха споразумения с прокуратурата и вече изтърпяват ефективни наказания от 2 до 4 г. „лишаване от свобода“.
Събраните от прокуратурата доказателства по делото сочат, че И.Й. и П.С. организирали престъпната група в началото на 2018 г. Целта била не само производство, държане и разпространение на наркотици на територията на София, но и установяване на монопол на наркоразпространението в града. За целта били налагани силови методи над конкуренти, дилъри и длъжници. Кой да бъде наказан или принуждаван, определяли ръководителите.
Групата разпространявала цялата гама от наркотични вещества, като най-често се снабдявала със стока на едро от нелегални търговци от Турция и Македония. Освен това, сама произвеждала амфетамин и марихуана в Костинброд с личното участие на ръководителя И.Й, имала и своя складова база във вила край града.
За кратко време участниците изградили мрежа от свои разпространители в различни квартали на столицата. Със заплахи и побои за тях били принуждавани да работят местни дилъри, в т.ч. и 13-14-годишни ученици. Групата разполагала с общ автомобилен парк, спазвала и строга конспиративност в контактите между участниците. За всеки наркотик било използвано кодово название: кокаинът бил наричан „лъвове“, хероинът – „кафе“, екстазито – „копчета“ или „бонбони“, марихуаната – „коприва“ или „долари“, амфетаминът – „алфа ромео“, „камък“ или „сиренце“ и пр.
Още в средата на 2018 г. престъпното сдружение постигнало рекорд в разпространението за ден – килограм марихуана, 10 000 таблетки екстази, почти килограм амфетамини.
Групата организирала разправа и с хората, които пречели за бързо развиващата им се незаконна дейност – прокурори и служители в МВР, които водели разследвания и участвали в съдебни заседания срещу участници в престъпното сдружение и техни близки.
През май 2018 г., по поръчение на С.Г., ръководителите на групата планирали покушенията на двама магистрати и двама полицаи. Това включвало осигуряването на оръжия и преки извършители, установяването на адреси и автомобили, обичайните им маршрути и навици. С подготовката се заели И.Й. и С.П. До изпълнение на планираните покушения не се стигнало поради разкриването и задържането на участниците на 27.06.2018 г.
Припомняме, че отново по поръчение на С.Г., през 2016 г. надзирател в Софийския затвор бе убит, дилър на наркотици бе тежко ранен с мачете, а маскирани пребиха началника на Клиниката по ортопедия в болница „Св. Анна” проф. Стефан Станчев. Вследствие на побоя докторът загуби едното си око. За тези си деяния С.Г. е подсъдим по друго дело на Специализирания наказателен съд.
Присъдите на Специализирания наказателен съд на седмината участници в ръководената от И.Й. и П.С. престъпната група не са окончателни и могат да бъдат обжалвани и протестирани пред Апелативния специализиран наказателен съд.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Каракачанов към Скопие: ВМРО сме готови да изкупим махнатия паметник на Борис Сарафов, за да не бъде претопен

Това се пита в позиция на председателя на ВМРО Красимир Каракачанов, публикувана в профила му във „Фейсбук“. А поводът е поредната странна постъпка от страна на политиците в РС Македония. А именно – сменят името на улицата, наречена на великия български революционер в Скопие. Без обективна причина и без обяснение. […]