Джамбазки с въпрос към ЕК за антибългаризма в Сърбия

MadeInVarna
Джамбазки с въпрос към ЕК за антибългаризма в Сърбия

Въпрос към Европейската комисия (ЕК) по повод антибългаризма в Сърбия внесе Ангел Джамбазки. Българският евродепутат и заместник-председател на ВМРО е възмутен от безобразния език на омразата. Този език е насочен срещу България и българите, от страна на сръбски общественици и активисти.
В интервю проф. Драган Симеунович, публикувано на 2-ри февруари, българите са представени като зверове и садисти. Според думите на Симеунович българите не просто са убивали, а са измъчвали жертвите си и са налагали „българизация“.
Това не кореспондира по никакъв начин с историческата истина. Дори напротив – има множество свидетелства за зверствата на сръбската армия и сръбски банди в Западните покрайнини и Македония. Дори доскоро официалната сръбска власт беше конфискувала паметна плоча на избитите българи в Босилеград и района по време на ПСВ, посочва българският евродепутат.
Той посочва и думите на Ивица Дачич, председател на сръбската скупщина, който обвини България във „фашистки престъпления“, които
По тези причини той се обръщам към Комисията и Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност
със следните въпроси:
1. Република Сърбия ще даде ли обяснение защо чрез подобни изказвания и внушения се прави опит за дестабилизация на региона чрез демонизирането на България?
2. Какви ще са действията на Комисията спрямо засилващия се език, насаждащ омраза към България?
Припомняме, че изказването на и.д. директора на Агенцията по национална сигурност в Белград проф. Симеунович предизвиква ответната реакция на ВМРО. Организационният секретар на партията Юлиан Ангелов заяви: Българите не сме зверове, изнасилвачи и мародери. Нека спекулативните твърдения от сръбска страна да спрат!
Ангелов изрази и пълната подкрепа за действията на българското външно министерство по казуса. Той заяви също, че тези антибългарски действия по никакъв начин не помагат за евроинтеграцията на Сърбия. Напомни и за сбърските зверства над българите.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Драгомир Стойнев: Създаването на Европейски здравен съюз ще допринесе за по-добър контрол и единни действия на ЕС при бъдещи епидемии

На 8 февруари 2021 г. Драгомир Стойнев, председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, взе участие във видеоконферентна среща на председателите на комисиите по европейски въпроси към парламентите на държавите-членки със Стела Кириакидес, европейски комисар по здравеопазване и безопасност на храните.   По време на своето […]