Вицепремиерът Марияна Николова пред полски журналисти: България е сигурна и безопасна четирисезонна дестинация

MadeInVarna
Вицепремиерът Марияна Николова пред полски журналисти: България е сигурна и безопасна четирисезонна дестинация

България е сигурна и безопасна туристическа дестинация, в контекста на продължаващата пандемия, която предлага разнообразен туристически продукт през четирите сезона. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на срещата си с полски журналисти във Варшава.
През последните години се наблюдава постоянен ръст в туристическите посещения на български и полски граждани в Полша и България, коментира министър Николова. И добави, че целта на Министерството на туризма е полските граждани да припознаят България като целогодишна туристическа дестинация, която предлага разнообразен продукт.
По думите ѝ България е една от малкото страни с ясно изразени четири сезона – пролет, лято, есен и зима. Със своите климатични и природни дадености, хилядолетна история и култура, България е съвременна и модерна туристическа дестинация, която може да предложи отлични условия на полските туристи за морски и ски туризъм, голф туризъм и културен туризъм, увери тя.
Вицепремиерът акцентира пред представителите на медиите, че местните здравни власти и Министерството на туризма са приложили всички необходими мерки по българските курорти и туристически дестинации, за продължаването на ваканционния период без риск от заразяване с COVID-19 за туристите. Министерството на туризма издаде Указания за функциониране на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения в условията на опасност от заразяване с коронавирус в България, Указания за безопасното експлоатиране на плажовете и плажните принадлежности и Указания за прилагане на противоепидемичните мерки в зимните курорти за сезон 2020/2021, поясни министър Николова. И наблегна на факта, че страната ни е част и от световните дестинации, получили печат за сигурност и безопасност от Световния съвет за пътувания и туризъм.
Вярвам, че с откриването на българското туристическо представителство двете страни ще имат възможността да ускорят темпа на своето сътрудничество.  Смятам, че между нас съществува голям потенциал за реализиране на общи проекти и инициативи.
В отговор на журналистически въпроси вицепремиерът Николова обясни, че на морските летища Варна и Бургас има заяви за чартърни полети, съответно 5 и 7 хил. полета. Разчитаме на масовата ваксинация и инициирах процедура за приоритетно ваксиниране на работещите в сектор туризъм, допълни тя. По думите ѝ страната ни ще разчита основно на зелените коридори и пристигането на туристи с автомобил, тъй като много хора избират по този начин да се придвижват.
Относно работата на ресторантите министър Николова информира, че на този етап не са отворени заведенията извън хотелите, като се очаква те да заработят на 1 март при подходящи противопедемични мерки.  В момента действащи са ресторантите само в местата за настаняване при ограничение от 50 на сто от капацитета си и до 22 часа и при 1.5 м. разстояние, обясни още българският министър.
Считам, че бизнесът ще бъде достатъчно гъвкав, за да предложи атрактивни оферти, които да отговарят на очакванията на полските туристи, поясни министърът. И изрази надежди за възстановяване на полетите и рестарт в сектора.
Полските медии проявиха интерес и към мерките, които е предприело българското правителство, като вицепремиерът поясни, че за туризма има мярка за запазване на заетостта от 80 на 20, като в рамките до 60 дни при затваряне социалната мярка предвижда плащане до 75 на сто от осигурителния доход.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

112 души са прегледани в ковид зоните във Варна

112 души са прегледани в ковид зоните във Варна в общинските ДКЦ-та през изминалата седмица, съобщават от дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна. В ДКЦ II „Свети Иван Рилски – Аспарухово“ са преминали 36 лица, като от направените тестове 10 са положителни. 9 души са насочени за рентгенография на бял дроб. […]