Генералното консулство на Руската федерация дълбоко осъжда поругаването на гроб-паметника на Г.П.Красюк

MadeInVarna
Генералното консулство на Руската федерация дълбоко осъжда поругаването на гроб-паметника на Г.П.Красюк
Паметникът преди и след вандалския акт

“Генералното консулство на Руската федерация дълбоко осъжда гнусния акт на вандализъм по отношение на гроб-паметника на главния старшина Г.П.Красюк в Морската градина на гр. Варна. Това престъпление – унищожаването на снимката на героя на войната и разбиването на самата паметна плоча – показва, че това е сторено от подли страхливци, които нямат нито чест, нито съвест. Надяваме се, че извършителите на това злодеяние ще бъдат намерени и за тях ще има съответно справедливо наказание”, съобщават от Консулството.

Паметникът на мичман Красюк Гаврил Порфирович е изграден в Морската градина, в тревната площ успоредна на Алеята на Възраждането, зад паметника на Г. Бенковски. Представлява мраморна стела и надгробна плоча с надпис.
Паметник на мичман Гаврил Порфирович Красюк (1920 – 1944г), чийто тленни останки са изхвърлени от морските течения на брега на северния плаж на варненския бряг на 07.09.1944г. Оказва се, че той е един от безследно изчезналите десантчици в нощта на 21 срещу 22.08.1944г, при форсирането на Днестърския лиман от отрядите на 369-ти морски пехотински батальон на Трети украински фронт. На това място са положени и тленните му останки през 1950 или 1951г, които първоначално са били погребани в старите варненски гробища. Тържественото откриване на паметника се е състояло на 01.05.1951г.

Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Трифоновден е!

Паметникът преди и след вандалския актБългарската православната църква почита днес паметта на Свети мъченик Трифон Апамейски, наречен от народа Зарезан, защото се отбелязва, когато започва резитбата на лозята. Свети Трифон е живял праведно и загинал мъченически заради вярата си. Наречен е Зарезан, защото се празнува в началото на пролетния сезон, […]