Главен комисар Николов: Всички пожари на територията на България са под контрол

MadeInVarna
Главен комисар Николов: Всички пожари на територията на България са под контрол

Денонощно се наблюдава границата ни със Северна Македония, сред основните задачи на българския изнесен пост е превантивна работа за недопускане на огъня да премине на наша територия

Всички пожари на територията на България, които действаха тази сутрин, са общо 18. Те се намират под контрол, локализирани са и продължават доизгасителни действия – съобщи директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов. Той е на границата на България със Северна Македония за оценка на обстановката и организация на действията по гарантиране на безопасността.
Към момента пожарът, разразил се на северномакедонска територия, са на около 4 км от нашата граница, а активните огнища – на около 7 км. Българският изнесен пост от 25 пожарникари, който подпомага гасенето в съседната държава, има за основна задача, освен да запази двете близки села, да пази и източния фронт на пожара, така че да не премине на наша територия. Модулът ни има ефективни намеси, включително запазени две села, за тяхната работа получаваме благодарности, подчерта главен комисар Николов. Той допълни, че е осигурено денонощно наблюдение по границата, което се осъществява както от служители на ГД „Гранична полиция“, така и от общо 75 души, разположени равномерно по протежението й. Правим възможното пожарът да не влезе на наша територия, има готовност за незабавна намеса на пожарникари и на авиационна техника.
Предвид очакванията поне до 13 август за висок риск от пожари, не допускаме подценяване на ситуацията. Съвместни патрули от пожарникари, полицаи и служители на Министерството на земеделието контролират спазването на заповедта на земеделския министър. Работи се усилено и с ловно-рибарските дружества във връзка с предстоящото откриване на сезона за пернат дивеч – те ще бъдат инструктирани за мерките за безопасност и реакция  при пожар.

Следваща Новина

Манолова: Безобразие е в Шумен водата да стане 4,66 лв. и да е негодна за пиене

Цената на водата в Смолян, Шумен, Ямбол, Видин и София област ще се увеличи с над 30 % от догодина. В Сливен увеличението е с 49,77 %, каза Манолова. Драстични са исканията за увеличаване на цената на водата. Безобразие е в Шумен, където водата е негодна за пиене, от чешмите […]