Градската художествена галерия “Борис Георгиев” празнува 70 години

MadeInVarna
Градската художествена галерия “Борис Георгиев” празнува 70 години

През 2020 година Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна отбелязва 70 години от своето откриване. Първото събитие от този празничен календар е голяма изложба на варненски художници от фонда на галерията, която ще бъде официално открита на 21.01, от 18 ч., и ще остане експонирана до края на февруари. В тази изложба-ретроспекция са събрани произведения на 85 художници от Варна, разположени в залите на първия етаж.

 

Градската художествена галерия е създадена с протокол от 12 януари 1944 г., с дарения на местни художници и частни лица. Сред учредителите са Кирил Шиваров, Янко Маринов, Константин Щъркелов, Александър Дякович. Официалното откриване е през март 1950 г. От 1988 г. галерията се помещава в сградата на бившата Първа мъжка гимназия в града. От 1999 г. носи името на художника Борис Георгиев (1888-1962).

 

Експозицията е разположена в трите етажа с обща площ 3000 m2. В нея са представeни произведения на едни от най-големите български художници от XIX и XX век – сред тях са Иван Мърквичка, Стефан Иванов, Цено Тодоров, Владимир Димитров-Майстора, Златю Бояджиев, Стоян Венев, Илия Петров, Дечко Узунов, Найден Петков, Владимир Гоев, Георги Божилов, Кирил Шиваров, Любомир Далчев, Андрей Николов, Георги Апостолов, както и на варненските художници, чиято експозиция е представена в пълнота с изложбата „Варненски художници от фонда на ГХГ – Варна“.

 

Галерията притежава колекция от девет картини на Анселм ван Хуле от 17 век, портрети на представители от страните, подписали Вестфалския мирен договор през 1648 г. след Тридесетгодишната война – дарения от фамилията на дипломата Иван Станчов, както и колекция от 14 произведения на Борис Георгиев, дарени от дъщерята на художника Вирджиния Джакомети.

 

Градската художествена галерия е домакин на Международното биенале на графиката, на Международното триенале на акварела, на Международния фотографски салон Варна и на значими гостуващи изложби от България и света. В нея се провеждат и събития от програмите на Международния музикален фестивал „Варненско лято“, Международния театрален фестивал „Варненско лято“, Европейския музикален фестивал – Варна, Международния Майски хоров конкурс – Варна.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Григор Димитров получи предложение за брак

Григор Димитров започна с победа участието си на Открития шампионат на Австралия, след като се справи в 4 сета с Хуан Игнасио Лондеро – 4:6, 6:2, 6:0, 6:4. По време на срещата най-добрият ни тенисист получи и предложение за брак, което дойде от негова привърженичка, която го гледаше на живо […]