Испанският посланик благодари на Варна за спасяването на испански учени

MadeInVarna
Испанският посланик благодари на Варна за спасяването на испански учени

Извънредният и пълномощен посланик на Кралство Испания в България Н.Пр. Алехандро Поланко благодари на Варна за спасяването на испански учени от екипажа на българския научноизследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий“. 

“Както знаете, Българският атлантически институт и испанският му еквивалент имат много тесни връзки повече от 30 години. За първи път тази година България изпрати свои собствен кораб – „Св. Св. Кирил и Методий“, до Антарктида. По време на първото си плаване този кораб имаше възможността да помогне на 10 испански учени, които имаха затруднения на континента, разказа дипломатът. 

По данни на флотилен адмирал Боян Медникаров, началник на ВВМУ “Никола Вапцаров” и участник в еспредицията, на 16 февруари българският кораб снел от котва в Южния залив на остров Ливингстън и извършил преход до плажа Байърс, за да прибере испански учен оттам при доста сложни хидрометеорологични условия. Ден по-рано на кораба били качени учени от Испания от базите „Габриел де Кастия“ (о-в Дисепшън) и „Хуан Карлос Първи“ (о-в Ливингстън), учен от Полша, работещ с испанците, както и български журналисти, слезли преди това на българската база „Св. Климент Охридски“. Част от испанските полярници и българските учени са били транспортирани до съседния остров Кинг Джордж, откъдето трябвало да се качат на самолет за Чили. 


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Над 60 деца от 1 и 2 клас се включиха в Ученическа купа Варна 2023

Над 60 деца от четири училища на възраст 7-8 години се включиха в Ученическа купа Варна 2023 по лека атлетика, съобщиха от дирекция „Спорт“.  Дисциплините са съобразени с възрастовата група за децата и са следните:  50 м гладко бягане, 200 м гладко бягане, дълъг скок от място, хвърляне на малка […]