Излезе комикс по романа “Под игото”

MadeInVarna
Излезе комикс по романа “Под игото”

Комиксът „Под игото“ на Жак Наре (рисунки и адаптация) се издава във Франция като подлистник към вестник „Л’Юманите“ от октомври 1969 до март 1970 г. Орлин Неделчев успява да открие всичките 135 броя на вестника, да преведе текста от френски, ползвайки третото издание на романа.

„Така и така нашето издание е предназначено за българската публика, в голяма степен за българския ученик, та затова използвам в превода си конструкции и архаизми, които Вазов е използвал. Може би това ще спомогне на младия читател да залюби този текст и да посегне към големия том!“, споделя авторът.

Неделчев разказа, че начинанието му е срещнало много препятствия: “Стана трудно, в продължение на три години бяха непрестанни кореспонденции. Разбрах, че всъщност “Юманите” не притежават рисунките. Художникът и съпругата му нямат преки наследници. Правата са оставени по европейското законодателство на разпореждане на министерството на културата на Франция”.
Въпреки това успява да се добере до тях и днес всички рисунки на “Под игото” от септември 1969 г. до март 1970 г. са събрани на едно място.

 


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

175 години от рождението на Капитан Петко Войвода!

С военни почести бе отбелязана днес във Варна 175-та годишнина от рождението на Капитан Петко войвода, създател на първото Тракийско дружество в страната. Честванията преминаха под патронажа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Да се поклонят пред делото на великия българин дойдоха много представители на местната и държавната власт, […]