Кантарджиев: В най-добрия сценарий до август ще имаме 1,5 милиона ваксинирани (видео)

MadeInVarna
Кантарджиев: В най-добрия сценарий до август ще имаме 1,5 милиона ваксинирани (видео)

В най-добрия сценарий до август в България ще има 1,5 милиона ваксинирани срещу COVID-19. Това каза в ефира на „Здравей, България” проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб.

Според настоящия разчет на Министерството на здравеопазването общият брой на ваксините до юли ще стигне за 750 000 души. Според проф. Кантарджиев това не е малко. Той обаче е разговарял с директора на Изпълнителната агенция по лекарствата за това какви допълнителни количества могат да влязат в страната ни. Много напреднала за регистрация била ваксината на AstraZeneca. Именно от нея страната ни е заявила по-големи количества.

„В момента, в който имаме и AstraZeneca, нещата ще се увеличат. Засега количествата, които ЕК е заявила за България, са повече от това, от което имаме нужда”, обясни проф. Кантарджиев.

Той е категоричен, че страничните реакции от ваксините срещу COVID-19 са същите като тези от противогрипната ваксина.

На въпрос за руската ваксина и възможно ли е страната ни да я закупи, Кантарджиев обясни: „За да бъде регистрирано едно лекарство в България, производителят трябва да подаде документи”. Към момента обаче страната ни нямала нужда, защото ЕК е поръчала достатъчно ваксини за България.

Относно изборите, проф. Кантарджиев заяви, че е възможно да се проведат. И отново препоръча хората да спазват мерките дотогава.

Той коментира и мъжкото хоро в Калофер. „Хората се възмутиха. Отменят се олимпиади, състезания, в които са инвестирани милиони”, каза Кантарджиев.

Следваща Новина

Община Варна осигури патронажна грижа за 1000 души

Община Варна осигури за 1000 души допълнителна патронажна грижа, с цел ограничаване на разпространението на коронавируса, съобщават от дирекция „Социални дейности“ към Община Варна. От месец юни до края на м.г. потребителите са потърсили и получили подкрепа за закупуване със собствени средства и доставяне по домовете на храна, продукти от […]