Кметът Иван Портних се срещна с посланика на Литва в България и Румъния

MadeInVarna
Кметът Иван Портних се срещна с посланика на Литва в България и Румъния

Кметът на Варна Иван Портних се срещна с посланика на Република Литва в Румъния и Република България Н. Пр. Виолета Мотулайте. Дипломатът е за първи път в морския град, а поводът за визитата е предложение на посолството за организиране на съвместна изложба, посветена на живота и дейността на д-р Йонас Басанавичюс. Той прекарва 25 години от живота си в България, а във Варна е бил един от най-авторитетните лекари и общественици. По повод 170-годишнината от рождението му през 2017 г. в морския град бе открита паметна плоча на сграда на ул. „Кръстьо Мирски“ №3. “Подкрепяме инициативата да бъдем домакини на тази изложба, която може да бъде представена в Регионалния исторически музей. Това ще бъде още едно признание за делата на д-р Йонас Басанавичюс в нашия град”, заяви кметът Иван Портних. Той предложи фотоизложбата, създадена от общината по повод 50-та годишнина от откриването на Варненския халколитен некропол, да бъде представена във Вилнюс и Клайпеда.

 

По време на срещата бяха обсъдени възможности за развитие на сътрудничеството между Варна и Клайпеда, тъй като двата града имат много общи характеристики – те са  туристически центрове, имат развит IT сектор и модерна университетска база. Н. Пр. Виолета Мотулайте допълни, че литовският град има богат опит в областта на електронните услуги в администрацията, които могат да бъдат споделени. Тя благодари на кмета за предоставената възможност литовски музиканти да се включат в ММФ “Варненско лято”. 


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Кръщават улица в София на журналиста Милен Цветков

Улица “549” в столичния квартал “Сухата река” да бъде кръстена на покойния журналист Милен Цветков. Това предложение ще бъде поставено на вниманието на Столичния общински съвет, пише Dir.bg. То е внесено от Симеон Ставрев – общинскисъветник от “Демократична България” и подкрепено с гражданска подписка, както и от районната администрация на […]