Месопустна задушница е! Отдаваме почит на мъртвите

MadeInVarna
Месопустна задушница е! Отдаваме почит на мъртвите
Снимка: pixabay.com

На 6 март 2021 г. е Голямата задушница и всеки християнин може да се моли за душите на починалите близки. Тази задушница е Месопустна и от този ден има забрана за използване на месо и месни продукти.

 

Ето какво може и трябва да се направи на този ден, за да отбележим правилно покойните:

 

Първо, не се плашете да посетите Божия храм вечерта преди събота. Вечерта, на 5 март, в почти всички православни църкви ще се проведе панихида. На тази панихида се носят продукти, които след това ще бъдат раздадени на тези, които трябва да помнят починалите.

 

Съществува поверието, че жени, които са имали аборти или мъртви деца на задушница трябва да донесат в църквата ябълки в памет на починалите деца. Трябва да има толкова ябълки, колкото има мъртви или абортирани деца.

 

Разбира се, необходимо е да се представи бележка за възпоменанието на починалите роднини и приятели в храма.

 

На второ място, в събота, 6 март, можете да посетите гробището и да се по​​молите на гробовете на починалите близки.

Посещението на гробището обаче не се счита за задължително. Най-важното е да се молите за починалите. Така ще направите нещо важно за душата на починалия човек.

 

Ако по време на живота си човека не е бил много добър или ако сте били в конфликт с починалия, тогава трябва да се молите с двойно по-голяма сила и смирение.

 

Трето, на този ден е прието да почетем всички мъртви роднини и приятели на семейна вечеря. Те трябва да се спомнят само с доброто!

 

На 6 март (събота) ще отбележим Голяма задушница. В църковния календар има няколко определени дни от годината, в които живите отдават почит на мъртвите, като тази година първата задушница се пада на 6 март, ден преди Месни заговезни.

 

Втората задушница, наричана черешова, ще е на 19 юни 2021 г., събота.

 

Третата и последна задушница за годината е Архангеловата, която наричат още мъжка. Тя е преди Архангеловден – 6 ноември 2021 г. На нея почитаме всички четници, революционери, войници, офицери и военни лекари, участвали във въстанията и във войните, заедно с жените четници и милосърдни сестри.

 

Какво се прави на задушница?

 

На задушница се посещават гробовете на починали близки, като за помена се приготвя „коливо“ – варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома.

 

Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелието и апостолски текст. Житото е символ на възкресението, защото по думите на св. ап. Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре.

 

Виното е символ на кръвта на Исус Христос. Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът означава чистата молитва, а цветята – добродетелите на починалия.

 

Ако имате починал близък човек, трябва да отидете на гроба му – прелива се вино и вода, носят се цветя, пали се свещичка за душата му и подавате храна като казвате „Вземи за Бог да прости“ на някого, познат или непознат. Той отговаря „Бог да прости“.

Следваща Новина

Нови паркинги, фитнес и баскетболно игрище изграждат във "Владиславово"

Снимка: pixabay.com Кметът Иван Портних и районният кмет на “Владислав Варненчик” Николай Костадинов провериха работата по новите обекти във “Владиславово”. Ето какво сподели Иван Портних: “На финала е изграждането на паркинг край бл. 211, който изпълняваме по предложение на хората от кооперацията. С него новите паркинги в Кайсиева градина стават […]