Международни продукции идват на театралния фестивал „Варненско лято“

MadeInVarna
Международни продукции идват на театралния фестивал „Варненско лято“

Спектакли от Нидерландия, Германия и Испания са част от международната селекция на 29-ия Международен театрален фестивал „Варненско лято“. Началото ѝ ще се постави на 7 юли от 21:30 ч. със зрелищния танцов спектакъл на открито „Полетът“ на нидерландската компания за вертикален танц „AIRA“. Нейни основатели са Ракел Мелийф и българинът Димитър Симеонов, които от 20 години работят заедно. Със своите умения на „танцьори във въздуха“ те се специализират в осъществяването на танцови шоута по стени и фасади на сгради в градското пространство. На 7 юли към тях ще се присъединят известната българска певица Керана заедно с нейната група „Космонавтите“. Гостуването на “AIRA” се осъществява в сътрудничество с Посолството на Нидерландия в България и е посветено на 20-годишнината от побратимяването на Варна и пристанищния град Дордрехт. По този повод специален гост ще бъде посланикът на Нидерландия в България Н. Пр. Беа тен Тъшър, както и представители на Община Варна. Събитието е със свободен вход.

За първи път във Варна ще се представи световноизвестният немски театрален колектив „Римини Протокол“ със „Зловещата долина“ – копродукция с престижния театър „Мюнхнер Камершпиле“.  Представлението е на 8 юли от 18:30 ч. и 21 ч., както и на 9 юли от 18:30 ч. на сцената на Куклен театър – Варна.

Международната фестивална програма продължава на 9 юли от 20:30 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център с танцовия спектакъл „Фламенко: възраждане“ на Фламенко Балет Барселона.

Последното събитие в международната програма на фестивала е прожекцията на хитовата продукция на британския режисьор Джейми Лойд „Сирано дьо Бержерак“ с филмовата звезда Джеймс Макавой в главната роля. Тя може да се види на 11 юли от 18 ч. в зала „Европа“ на ФКЦ. Постановката е по осъвременена адаптация на романтическата пиеса на Едмон Ростан, дело на един от водещите британски драматурзи Мартин Кримп.

Билети могат да се закупят на касите на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и на Фестивалния конгресен център (за събитията там), както и на bgbileti.com и fccvarna.bg. Следете фестивалната програма на viafest.org.

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ 2021 се организира от Фондация „Виа Фест“ с подкрепата на Министерство на културата и Община Варна, както и на Посолство на Кралство Нидерландия в България, на Институт Сервантес и Гьоте-институт България. Сцени-домакини на фестивала са ТМПЦ – Варна – ДТ „Стоян Бъчваров“, Държавен куклен театър – Варна, Фестивален и конгресен център – Варна, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ и Археологическият музей.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

24-годишен мъж остава в ареста по обвинение в даване на подкуп

Окръжен съд – Варна определи мярка за неотклонение „домашен арест“ на 24-годишния Емил А., но когото е повдигнато обвинение за даване на подкуп на длъжностно лице. Мъжът е бил задържан от органите на Първо РУ на МВР – Варна, като у него било открито наркотично вещество. За да не бъде […]