Министър Борисов: Кризата е шанс за трансформация на българската икономика

MadeInVarna
Министър Борисов: Кризата е шанс за трансформация на българската икономика

България приложи едни от най-добрите и най-либералните мерки по отношение на пандемичната криза. Постигнахме баланс между противоепидемичните мерки и икономическия  растеж. Това заяви министърът на икономиката  Лъчезар Борисов по време на онлайн конференцията “Фонд за възстановяване и устойчивост на ЕС за прехода на България: Иновации – Зелена програма – Цифрова трансформация”, организирана от Economist Events.
Борисов посочи, че кризата е шанс за трансформация на българската икономика, като иновациите са в основата на тази трансформация. „Страната ни е една от държавите в ЕС, в които икономиката остана отворена, а повечето бизнеси работеха нормално. Повишиха се доходите на работещите, което доведе  и до ръст на  потреблението“, допълни  икономическият министър.
По думите му България има едно най-ниските равнища на държавния дълг, най-ниския бюджетен дефицит, а безработицата е между 5-7%, благодарение на въведените мерки. Министър Борисов изтъкна още, че по време на пандемията България е станала член на ERM II и Банковия съюз, защото е спазвала финансовите правила и продължава да ги спазва.
Лъчезар Борисов подчерта, че основният приоритет в плана за средствата от Фонда за възстановяване са иновациите. Освен дигитализацията приоритети пред българското правителство е кръговата икономика, която ще направи страната “по-зелена, по-силна” и ще даде тласък на българското развитие. Икономическият министър съобщи, че са създадени три  подфонда на Фонда за възстановяване. Единият е фонд за технологична модернизация. Вторият е за зелен преход, а третият е за дигитализацията.
„Имаме най-добрия ИКТ сектор на Балканите, най-добрия кредитен рейтинг. Имаме най-добрия аутомотив сектор на Балканите и в крайна сметка сме една от най-добрите инвестиционни дестинации. 95% от компаниите потвърждават, че когато са инвестирали в България, искат да реинвестират”, каза още Борисов.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Специализирана полицейска операция в село Синдел

Рано тази сутрин е започнала специализирана полицейска операция на територията на Четвърто РУ при ОД на МВР-Варна. Проверките се извършват в село Синдел, община Аврен, под ръководството на Окръжната прокуратура. Проверяват се хора и моторни превозни средства с цел активен контрол на поведението на водачите на МПС. Следи се дали […]