Министър Борисов: Споразумения за сътрудничество дават начало на партньорство между висшето образование и индустрията

MadeInVarna
Министър Борисов: Споразумения за сътрудничество дават начало на партньорство между висшето образование и индустрията

С посредничеството на министъра на икономиката Лъчезар Борисов бяха договорени партньорства между Висшето училище по телекомуникации и пощи /ВУТП/, „Национална компания индустриални зони” /НКИЗ/ и София Тех Парк. Меморандумите за сътрудничество бяха официално подписани днес в присъствието на Лъчезар Борисов и ректора на висшето училище проф. Миглена Темелкова. Споразуменията ще доведат до  развитието на българската индустрия, подкрепена от млади и образовани експерти. Чрез тях ще се  въведат в българската образователна практика напълно нов подход в изучаването на високите технологии, както и иновативен модел на теоретичното обучение при практическата подготовка.
Министър Борисов посочи, че целта на това иновативно сътрудничество е да се осигури синергия между наука и практика, като се създаде изцяло ново поколение висококвалифицирани, предприемчиви млади хора, готови за предизвикателствата на Индустрии 4.0 и 5.0.
„За Министерството на икономиката сътрудничеството между научната общност и бизнеса винаги е било приоритет. IT секторът е водещ за страната ни, а вие обучавате висококвалифицирани кадри, от които инвеститорите се нуждаят“, посочи икономическият министър.
Лабораториите на София Тех Парк са оборудвани с последно поколение технологии в областта на телекомуникациите, изкуствения интелект, информационните и видео технологиите, предстои да стартира своята работа и единствения в България суперкомпютър. Колаборацията с Висшето училище по телекомуникации и пощи ще допринесе за пренасянето на практическите занятия и проектната дейност в София Тех Парк, където с помощта на високотехнологичното оборудване завършващите студенти ще придобият компетентност и практически умения за работа с технологии и програмни продукти, потребни на икономиката на бъдещето.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Демократична България призовава застъпниците си да снимат броенето на бюлетините

„Демократична България“ продължава по план с видеонаблюдението на броенето на гласовете на изборите на 4 април, въпреки че Върховният административен съд не успя да се произнесе по същество. Обединението ще призове своите доброволци – застъпници на изборите, да снимат броенето на бюлетините и попълването на секционните протоколи при определени правила. […]