Монтират сензорни бутони по столичните светофари

MadeInVarna
Монтират сензорни бутони по столичните светофари

Първите 20 сензорни бутона вече функционират на кръстовищата бул. „Константин Величков“ и ул. „Пиротска“, бул. „Константин Величков“ и бул. „Възкресение“ и на бул. „Шипченски проход“ и ул. „Иван Димитров-Куклата“.
От началото на пандемичната обстановка, по заявка на Столична община, беше разработен алтернативен тип бутон за пешеходци. Той използва сензор за засичане на заявката на пешеходците, като по този начин не се изисква физически контакт между бутона и пешеходеца, което е едновременно хигиенично и надеждно решение в ситуацията на COVID-19 пандемия.
Сензорът отчита движението, когато пешеходецът приближи ръката си на около 1 – 2 сантиметра от корпуса му.
Бутонът е изцяло българска разработка, целта е да се елиминира физическия контакт с бутона и същевременно се запазят всички негови функционалности като обратен сигнал за приета заявка, звук за незрящи пешеходци и др.
Столична община ще започне поетапно подменяне на бутоните за пешеходно преминаване, като в момента се изработват още 200 броя сензорни бутони.

Следваща Новина

Напусна ни д-р Емилия Станева-Милкова

Напусна ни д-р Емилия Станева-Милкова – председател на Управителния съвет на Българската библиотечно-информационна асоциация, дългогодишен директор на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна и член на Управителния съвет на ББИА, доктор по „Книгознание, библиотекознание, библиография”, библиотекар-библиограф не само по професия, а по призвание, съобщават от Министерството на културата. Колегите в […]