Над 300 ученици участват в Националния исторически конкурс „Будител“ под патронажа на кмета Иван Портних

MadeInVarna
Над 300 ученици участват в Националния исторически конкурс „Будител“ под патронажа на кмета Иван Портних

Над 300 ученици от 45 населени места в страната се включиха в шестото издание на Националния ученически конкурс за историческа памет „Будител”, който се провежда във Варна под патронажа на кмета Иван Портних. 

Организатори на събитието са Регионалното управление на образованието и Първа езикова гимназия в морската столица. Конкурсът се реализира със съдействието на Община Варна, Регионалния исторически музей, Държавния архив, както и д-р Милен Врабевски – председател на Фондация „Българска памет”. Сред спомоществователите са също Емил Радев – евродепутат и възпитаник на Първа езикова гимназия, Фондация „Христо Ботев“, Национална асоциация „Георги Ст. Раковски”, Националния дворец на децата, Департамента за информация и усъвършенстване на учителите. 

Тази година в конкурса участват рекорден брой ученически проекти – 220. Вдъхновени от основната тема „Възрожденският полет на духа и мечтата за национално освобождение“, те се състезават в общо шест категории: доклад, есе, видеоесе, презентация, видеофилм и драматизация. 

Най-оригиналните индивидуални и колективни проекти, които се отличават с творчески подход и задълбочена изследователска дейност, ще бъдат наградени днес (4 ноември 2022 г.), от 17:00 ч. в Юнашкия салон във Варна.

Церемонията се провежда в рамките на Националната ученическа конференция на тема: „Ода за свободата”. Тя е посветена на 260-ата годишнина от написването на „История славянобългарска” – първото произведение на българската историография, което е дело на Паисий Хилендарски. 

Сред лекторите на двудневния форум ще бъдат проф. Кирил Топалов – литературен историк, дипломат, преводач, председател на Националната асоциация „Георги Ст. Раковски”, проф. Димитър Веселинов – филолог, директор на Департамента за информация и усъвършенстване на учителите, специалистите от РИМ – Варна Мариана Димитрова и Кристина Спасова, ученици и учители от цялата страна.


Последвайте ни в YouTube и Facebook
Следваща Новина

Варна има нов турнир в бойните спортове - Grand Kickboxing Fight Night

Варна има нов турнир в бойните спортове – Grand Kickboxing Fight Night за купите на Grand Mall. Ударното спортно събитие започва днес, а кулминацията е утре, 5-ти ноември, събота. Grand Kickboxing Fight Night се организира от най-големия търговски център в морската столица Grand Mall съвместно с Община Варна, Българската конфедерация по кикбокс и муай тай […]